Experții care au călătorit în China pentru a cerceta originile pandemiei de COVID-19 au solicitat miercuri ca astfel de investigații internaționale să devină o practică obișnuită la apariția unei eventuale epidemii, pentru a reduce din controverse, transmite AFP preluată de Barrons.
„De ce nu facem asta cu fiecare epidemie, ca o rutină?”, a întrebat Marion Koopmans, un virusolog german care a făcut parte din echipa Organizației Mondiale a Sănătății care s-a deplasat la Wuhan în debutul anului.
Agenția sanitară a ONU a făcut demersuri luni întregi pentru a trimite o echipă internațională la Wuhan, cu scopul de a cerceta originile pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, într-un climat geopolitic tensionat, misiunea OMS s-a concretizat abia în ianuarie 2021 – la mai bine de un an după depistarea primelor cazuri în orașul chinez, în finalul lui 2019.
Experții, care au stat patru săptămâni la Wuhan și au vizitat locuri asociate cu primele îmbolnăviri confirmate, și-au încheiat călătoria luna trecută. Echipa, care a subliniat că a fost vorba doar despre o primă etapă a procesului, va publica săptămâna viitoare un raport cu concluziile finale ale cercetării efectuate la Wuhan.
În cadrul unui eveniment virtual găzduit de think-tankul Chatam House, mai mulți experți au sugerat că reticența Chinei de a primi o echipă internațională a fost de înțeles, având în vedere percepția greșită larg răspândită că misiunea OMS vine să pună la îndoială cercetarea efectuată de autoritățile de la Beijing.
Experții au explicat că adevărata lor misiune a fost să coopereze cu omologii chinezi și să se bazeze pe constatările lor.
Koopmans s-a arătat de părere că puține țări ar fi primit experți internaționali în astfel de circumstanțe, „pentru că senzația e că vine lume să îți spună că nu faci o treabă bună”.
Dacă investigațiile internaționale ar deveni o practică obișnuită la apariția unei eventuale epidemii, ar contribui la eliminarea percepției că misiunile de acest gen sunt o „pedeapsă”, spune ea.
„Dacă vrem să trecem dincolo de această sensibilitate, să o facem doar rutină, standard”, a adăugat Marion Koopmans.
Wuhan, casă a 11 milioane de oameni, este primul oraș din lume care a raportat cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în finalul anului 2019. De atunci, la nivel global, numărul de persoane depistate cu noul coronavirus a trecut de 118 milioane, iar bilanțul deceselor asociate cu acest virus a depășit 2,6 milioane. Mai bine de 94 de milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate joi de Worldometer.