Misiunea OMS în China spune că investigațiile internaționale cu privire la originea unei crize sanitare ar trebui să devină o practică de rutină: „De ce nu facem asta cu fiecare epidemie?”

Misiunea OMS în China spune că investigațiile internaționale cu privire la originea unei crize sanitare ar trebui să devină o practică de rutină: „De ce nu facem asta cu fiecare epidemie?”
foto simbol: Hepta.ro / hepta photo agency / Cheng Min

Experții care au călătorit în China pentru a cerceta originile pandemiei de COVID-19 au solicitat miercuri ca astfel de investigații internaționale să devină o practică obișnuită la apariția unei eventuale epidemii, pentru a reduce din controverse, transmite AFP preluată de Barrons.

Experții misiunii OMS în China, de părere că investigațiile internaționale privind originea unei epidemii ar trebui să devină o practică de rutină

„De ce nu facem asta cu fiecare epidemie, ca o rutină?”, a întrebat Marion Koopmans, un virusolog german care a făcut parte din echipa Organizației Mondiale a Sănătății care s-a deplasat la Wuhan în debutul anului.

Agenția sanitară a ONU a făcut demersuri luni întregi pentru a trimite o echipă internațională la Wuhan, cu scopul de a cerceta originile pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, într-un climat geopolitic tensionat, misiunea OMS s-a concretizat abia în ianuarie 2021 – la mai bine de un an după depistarea primelor cazuri în orașul chinez, în finalul lui 2019.

Experții, care au stat patru săptămâni la Wuhan și au vizitat locuri asociate cu primele îmbolnăviri confirmate, și-au încheiat călătoria luna trecută. Echipa, care a subliniat că a fost vorba doar despre o primă etapă a procesului, va publica săptămâna viitoare un raport cu concluziile finale ale cercetării efectuate la Wuhan.

În cadrul unui eveniment virtual găzduit de think-tankul Chatam House, mai mulți experți au sugerat că reticența Chinei de a primi o echipă internațională a fost de înțeles, având în vedere percepția greșită larg răspândită că misiunea OMS vine să pună la îndoială cercetarea efectuată de autoritățile de la Beijing.

Experții au explicat că adevărata lor misiune a fost să coopereze cu omologii chinezi și să se bazeze pe constatările lor.

Koopmans s-a arătat de părere că puține țări ar fi primit experți internaționali în astfel de circumstanțe, „pentru că senzația e că vine lume să îți spună că nu faci o treabă bună”.

Dacă investigațiile internaționale ar deveni o practică obișnuită la apariția unei eventuale epidemii, ar contribui la eliminarea percepției că misiunile de acest gen sunt o „pedeapsă”, spune ea.

„Dacă vrem să trecem dincolo de această sensibilitate, să o facem doar rutină, standard”, a adăugat Marion Koopmans.

Wuhan, casă a 11 milioane de oameni, este primul oraș din lume care a raportat cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în finalul anului 2019. De atunci, la nivel global, numărul de persoane depistate cu noul coronavirus a trecut de 118 milioane, iar bilanțul deceselor asociate cu acest virus a depășit 2,6 milioane. Mai bine de 94 de milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate joi de Worldometer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)