Regatul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord ar putea să nu mai arate niciodată la fel după ce Brexitul va avea loc! Poziţionarea extrem de dură a noului prim-ministru Boris Johnson pune la grea încercare unitatea Regatului, lucru constant cu ocazia unui turneu marcat săptămâna trecută de reacţii ostile.
Boris Johnson a efectuat un turneu prin tot Regatul după instalarea în funcţie, iar reacţii dintre Ţara Galilor până în Scoţia şi până în Irlanda de Nord au fost unele extrem de dure.
De altfel, Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoţiei, a subliniat luni că există o „urgenţă în creştere” pentru ca Scoţia să devină independentă „mai repede decât mai târziu”, conform BBC.
Aceasta doreşte ca un nou referendum pentru independenţa Scoţiei să aibe loc în a doua jumătate a lui 2020, dar a subliniat că acest calendar poate fi modificat şi în funcţie de cum va evolua Brexitul, dacă va fi făcut cu acord sau nu.
Conform ultimul sondaj, care îi exclude pe cei care s-au declarat nehotărâţi, 52% dintre scoţieni au răspuns că vor vota pentru independenţă.
În cadrul referendumului pentreu Brexit, scoţienii au votat covârşitor, în proporţie de 62%, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
Deşi nu este cunoascută drept o regiune în care să se manifeste sentimente de independenţă, vizita lui Boris Johnson în Ţara Galilor a prilejuit ocazia pentru ca sute de naţionalişti galezi să mărşăluiască pe străzile din oraşul Caernarfon.
Aceştia au arătat că Regatul Unit se „îndreaptă către un catastrofic Brexit fără acord” sub conducerea noului premier Boris Johnson.
Situaţia este explozivă şi în Irlanda de Nord. Potrivit Irish Times, vizita premierului Boris Johnson nu a adus claritate. Toate partidele – chiar și DUP, e adevărat, pe un ton mai scăzut – au avertizat asupra pericolelor unui Brexit fără acord.
În acest context, temându-se de reapariția unei frontiere între Irlanda de Nord și Republica Irlanda în caz de divorț fără acord, gruparea republicană Sinn Fein cere un referendum pentru unificare cu Irlanda.
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are ca termen data de 31 octombrie, iar premierul Boris Johnson a anunţat că acest lucru se va întâmpla şi fără un acord dacă nu se va ajunge la un consens cu Bruxellesul.