Mișcarea palestiniană Hamas a anunțat și-a ales un nou lider. Cine este Yahya Sinwar

Mișcarea palestiniană Hamas a anunțat și-a ales un nou lider. Cine este Yahya Sinwar
Yahya Sinwar. Sursa foto: Hepta - DPA Images / Mohammed Talatene

Mișcarea palestiniană Hamas l-a desemnat marți, 6 august, pe Yahya Sinwar drept liderul său, după ce fostul lider Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran, pe 31 iulie.

„Mişcarea de rezistenţă islamică Hamas anunţă numirea liderului Yahya Sinwar la conducerea biroului politic al mişcării”, se arată într-un comunicat al Hamas.

Yahya Sinwar este noul lider al mișcării palestiniene Hamas

După ce Yahya Sinwar a devenit liderul mișcării palestiniene Hamas, o salvă de rachete a fost trasă din Fâșia Gaza în direcția Israelului. Tirul a fost revendicat de Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa armată a Hamas, scrie Agerpres.

Yahya Sinwar este acuzat de armata și autoritățile israeliene că este unul dintre cei care au conceput și organizat atacul terorist comis de Hamas în 7 octombrie în sudul Israelului.

Sinwar a devenit noul lider al Hamas la o săptămână de la asasinarea fostului lider al mișcării palestiniene, Ismail Haniyeh, la teheran.

Israelul este acuzat de Iran și Hamas că s-a aflat la originea acestui asasinat. Până acum, Israelul a refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect.

Yahya Sinwar s-a născut într-o tabără de refugiați din Khan Younis, un oraș din sudul Fâșiei Gaza. El a fost ales liderul din Gaza al Hamas în 2017, după ce a câștigat renumele de inamic dur al Israelului.

Noul lider al Hamas a condus structura de securitate Al-Majd, care identifica, pedepsea şi ucidea palestinieni acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`