Mirosurile familiare ar putea debloca amintirile unei persoane cu depresie. Legătura dintre terapia olfactivă și această boală

Publicat: 14 02. 2024, 19:56
Actualizat: 14 02. 2024, 19:58
Sursa Foto: Freepik.com

Un studiu publicat marți, 13 februarie, în JAMA Network Open sugerează că mirosurile familiare ar putea ajuta persoanele care suferă de depresie în deblocarea anumitor amintiri.

Mirosurile familiare deblochează amintiri la persoanele cu depresie

Mai exact, dacă o persoană care suferă de această boală aude cuvântul „petrecere”, se poate gândi la „Nu sunt invitat des la petreceri”. În schimb, cineva fără depresie își putea aminti imediat de o zi de naștere din copilărie sau de o sărbătoare recentă la casa unui amic, notează nbcnews.com.

„Nu este vorba că pacienții cu depresie nu au amintiri, ci că au probleme în a le accesa”, a spus Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh.

Totodată, în cadrul acestei cercetări, cei care suferă de depresie și-au amintit mai multe lucruri specifice în momentul în care au simțit mirosuri familiare – cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul – față de atunci când au auzit cuvinte care corespundeau acestor mirosuri, respectiv „cafea” sau „țigară”.

Potrivit profesorului, capacitatea oamenilor de a-și aminti anumite lucruri „este asociată cu abilități mai bune de rezolvare a problemelor și cu o mai bună reglare emoțională”.

68% dintre persoane au putut să rememoreze amintiri

Studiul a fost efectuat cu ajutorul a 32 de persoane cu depresie clinică. Participanții au trebuit să simtă 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.

Printre acestea se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant și cremă de pantofi.

Ulterior, persoanele au fost rugate să împărtășească o amintire specifică din viața lor ca răspuns la acele indicii. De asemenea, cercetătorii au efectuat același exercițiu folosind 24 de cuvinte care descriau fiecare miros.

Aproximativ 68% dintre participanți și-au putut aminti anumite amintiri ca răspuns la mirosuri, în timp ce doar 52% și-au putut aminti anumite amintiri după ce au auzit cuvinte cu voce tare. Amintirile declanșate de mirosuri erau, de asemenea, mai vii decât amintirile declanșate de cuvinte.

„Parcă ai retrăi acea amintire” printr-un miros, a mai spus Kymberly Young.