Mircea Geoană: Suntem noi, Occidentul democratic, azi în situația de a putea avea o discuție cu Rusia despre recrearea de sfere de influență în Europa? Răspunsul e categoric nu! (VIDEO)

Publicat: 21 06. 2021, 20:27
Foto: Facebook @ Mircea Geoana

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a declarat luni, pentru B1 TV, că Occidentul nu e astăzi în situația de a putea avea o discuție cu Rusia despre recrearea de sfere de influență în Europa. „Dacă Ucraina, Georgia sau Republica Moldova vor să meargă către vest, e decizia suverană a acestor țări și decizia noastră a celor din Occident, NATO, UE cu privire la un eventual calendar de acomodare a acestor cerințe”, mai spus Geoană. El a insistat că a accepta că Rusia are un veto asupra destinului acestor țări e o chestiune care merge împotriva principiilor NATO, a modului în care America își conduce politica externă și a modului în care președintele american Joe Biden și-a condus întreaga politică la vârf în ultimii 40 de ani.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mircea Geoană, despre relațiile NATO / Occident – Rusia

Întrebat care ar putea fi consecințele pentru România după summitul Biden – Putin, Mircea Geoană a explicat: „Trebuie privit în succesiunea momentelor importante pe care președintele Biden le-a onorat cu prezența: G7, G7+ India, Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia. Acolo s-a discutat și de o parte geo-economică și economică în sine. (…)

Președintele Biden a făcut un lucru pe care îl face un lideri american când se pregătește de o întâlnire cu rivali și adversari: a mobilizat toate energiile pozitive ale celor 30 de aliați NATO. Abia după ce s-a văzut și cu conducerea UE, pentru a fi sigur că și pe relația trans-atlantică e mai multă armonie, coerență, abia atunci s-a dus la întâlnirea cu Putin, pe o poziție de forță, nu arogantă.

Dialogul face parte din arsenalul de mijloace pe care liderii mondiali trebuie să-l aibă la dispoziție.

Unde există în continuare puncte de divergență semnificative… Suntem noi, Occidentul democratic, aziîn situația de a putea avea o discuție cu Rusia despre recrearea de sfere de influență în Europa? Răspunsul e categoric nu! Nu suntem în acest business de a discuta, chiar cu cei cu care avem nevoie și de colaborare cum e și cazul Rusiei, de a pune la mezat destinul unor țări suverane și care au toată libertatea democratică, și politică, și morală să-și aleagă ce cale au de urmat. Dacă Ucraina, Georgia sau Republica Moldova vor să meargă către vest, e decizia suverană a acestor țări și decizia noastră a celor din Occident, NATO, UE cu privire la un eventual calendar de acomodare a acestor cerințe.

Dar a accepta, de o formă directă sau indirectă, că Rusia are un veto asupra destinului acestor țări, e o chestiune care merge împotriva principiilor NATO, a modului în care America își conduce politica externă și a modului în care președintele Biden în 40 de ani de politică la vârf și-a condus întreaga politică. Deci răspunsul e nu”.