Mircea Geoană, pentru B1 TV: Cu cât NATO este mai puternic, cu atâta România este mai sigură și vecinătățile noastre devin, măcar indirect, mai protejate (VIDEO)

Mircea Geoană, pentru B1 TV: Cu cât NATO este mai puternic, cu atâta România este mai sigură și vecinătățile noastre devin, măcar indirect, mai protejate (VIDEO)
Foto: Facebook @ Mircea Geoană

Cu cât NATO este mai puternic, cu atâta România este mai sigură și vecinătățile noastre devin, măcar indirect, mai protejate, a declarat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, miercuri, într-un interviu cu Aneta Sângeorzan pentru B1 TV.

Mircea Geoană (NATO), pe B1 TV: Aderarea Finlandei, un moment istoric

Întrebat despre intrarea Finlandei în NATO, oficialul a explicat: „A fost o zi cu adevărat istorică și, ca român și fost ministru de externe al României, care am ridicat steagul României la NATO acum 19 ani, a fost un moment emoționant. Asupra României cred că, cu cât NATO este mai puternic, cu atâta România este mai sigură. Cu cât NATO este mai puternic, cu atâta inclusiv vecinătățile noastre devin, măcar indirect, mai protejate”.

„Continuăm să susținem Ucraina, e o discuție pe care miniștrii noștri de externe au avut-o cu ministrul Kuleba în Comisia NATO-Ucraina. Deci și pentru România, și pentru Republica Moldova, și pentru Georgia, faptul că NATO devine mai robust și Ucraina trebuie să izbândească în acest război ne face pe toți mai siguri și cu o securitate colectivă mai puternică”, a adăugat Mircea Geoană.

Întrebat despre eventuale reacții din partea Kremlinului, secretarul general adjunct al NATO a afirmat: „Ceea ce este (…) ilustrativ și cred că este o lecție de învățat este că o declarație a președintelui Putin, în urmă cu un an și jumătate, care spunea Finlandei nu cumva să se gândească să intre în NATO, a declanșat procesul opus intenției președintelui Putin. În clipa în care i-a spus că Finlanda este într-un fel în sfera de influență rusească, această declarație a avut un efect declanșator – și o țară neutră la modul cel mai profund, cred că erau 20% dintre finlandezi care își propuneau să intre în NATO, astăzi sunt la 90% în favoarea aderării la NATO”.

„Președintele Putin a făcut un calcul strategic eronat și vizavi reziliența Ucrainei, și față de unitatea NATO, și față de atractivitatea pe care NATO o reprezintă pentru țările din Europa. Mă bucur foarte mult că Finlanda este aici”, a punctat Mircea Geoană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)