Ministrul ungar de Externe: „Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în Uniunea Europeană, ceea ce trebuie evitat”

Ministrul ungar de Externe: Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în Uniunea Europeană, ceea ce trebuie evitat
foto: Hepta - DPA Images

Ucraina nu este aptă pentru aderarea la Uniunea Europeană până când pacea nu va fi stabilită în țară, a declarat miercuri ministrul de externe Péter Szijjártó, argumentând că aderarea Ucrainei la UE „ar aduce războiul în UE, ceea ce, evident, nimeni nu poate dori”.

Comentând noul pachet de extindere al Comisiei Europene, Szijjártó a spus că analiza a fost corectă în concluzia că Ucraina nu a îndeplinit condițiile pentru statutul de candidat la UE, subliniind încălcările sale ale drepturilor minorităților naționale, potrivit dailynewshungary.

„Întrucât Comisia Europeană spune că Ucraina nu a îndeplinit condițiile pentru statutul de candidat, considerăm că un  pas suplimentar este inoportun când vine vorba de discuțiile de aderare cu Ucraina”, a spus ministrul înainte de a pleca în Guatemala.

În același timp, guvernul ungar consideră că este timpul pentru o dezbatere privind viitoarea politică a UE cu privire la Ucraina, a adăugat el. Odată cu războiul care se desfășoară în Ucraina, este clar că nici libertatea presei și nici libertatea de exprimare nu se aplică în țară și nici nu au loc alegeri, a spus Szijjártó.

„Ar fi, evident, absurd ca instituțiile Uniunii Europene sau statele membre să ia o poziție cu privire la modul în care instituțiile statului de drept funcționează în Ucraina în aceste circumstanțe”, a adăugat el.

El a spus că este „abundent de clar” că Ucraina nu va fi aptă pentru aderarea la UE până nu va fi pace în țară.

„Ucraina ar aduce și războiul cu ea în Uniunea Europeană, ceea ce, evident, nu vrem, nu putem”, a spus el. Extinderea ar trebui să servească extinderii păcii, mai degrabă decât să aducă război în bloc, a spus el.

„Deci considerăm că niciun progres în discuțiile de aderare a Ucrainei nu este oportun în acest moment”, a spus el. „Și noi, maghiarii, desigur, ne așteptăm în continuare ca Ucraina să restabilească drepturile deținute de comunitatea maghiară din Transcarpatia până în 2015”.

Între timp, Szijjártó a spus că UE se confruntă cu provocări serioase de securitate și economice și devine din ce în ce mai slabă.

O modalitate de a face blocul mai puternic, a spus el, ar fi admiterea mai multor membri, adăugând că UE ar trebui „să înceapă cu Balcanii de Vest”. „Acesta este un proces care a rămas neterminat timp de 20 de ani”, a spus Szijjártó.

Țările din Balcanii de Vest au în mod clar un loc în UE, a spus el, adăugând că aderarea lor ar aduce un nou impuls și energie blocului. El a evidențiat Serbia drept o țară cheie în regiune, menționând că CE a „determinat în mod corect” că a făcut progrese semnificative pe calea integrării în UE. Szijjártó a spus că noi capitole de aderare ar trebui deschise cu Serbia cât mai curând posibil, pentru ca procesul să se încheie cât mai repede. Ministrul a salutat decizia CE de a acorda Georgiei statutul de candidat, pe care a spus că ar fi trebuit să o primească „mult mai devreme”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`