Ministrul ungar al justiției: Ungaria e de acord că statul de drept este o prioritate, dar nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic. Nu este un concept exact
Judit Varga, ministrul ungar al justiției, susține că Ungaria este complet de acord că statul de drept este o prioritate, dar statul de drept se termină atunci când este folosit ca instrument de șantaj în diverse scopuri politice. Demnitara ungară a făcut această afirmație la postul de radio Kossuth, unde a comentat pe tema rapoartelor privind statul de drept în țările membre, ce au fost promise pentru săptămâna aceasta de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit MTI preluată de Agerpres.
Ministrul ungar al justiției, despre statul de drept și folosirea sa ca instrument de șantaj politic
Judit Varga este de părere că experința ultimilor ani a arătat că guvernelor naționale nu li se acordă atâta atenție pe cât le este acordată pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor făcute de diverse ONG-uri.
Ministrul ungar a mai adăugat că statul de drept nu este un concept exact, ci rezultatul unor evoluții de-a lungul istoriei, iar acesta poate fi evaluat numai printr-un dialog între statele membre care se respectă reciproc și „nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic”.
Eaa subliniat că, dacă sunt introduse sancțiuni financiare fără precizarea standardelor care trebuie îndeplinite, atunci statul de drept ajunge la sfârșit. Ea a amintit că, la momentul aderării, statele membre nu au acordat asemenea prerogative Comisiei Europene.
Vestea vine în contextul în care Ungaria și Polonia amenințau că vor bloca viitorul buget multianual al UE și al fondului european de redresare în scenariul în care vor fi introduse condiționalități la nivel de stat de drept. La finalul summitului din iulie, când au fost convenite aceste pachete finaciare, premierii Viktor Orban din Ungaria și Mateusz Morawiecki din Polonia anunțau că au împiedicat stabilirea unor condiții politice pentru accesarea fondurilor europene – chiar și așa, anumiți lideri vest-europeni au susținut contrariul.
În acest context, premierul ungar Viktor Orban afirma căexistă țări în UE care „urăsc” Ungaria pentru că nu le permite „să-și impună politica privind migrația”, iar aceste state au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „șantaja” Budapesta și Varșovia.
„Există unele ţări care sunt pro-migraţie şi ne urăsc pentru că nu le permitem să-şi impună politica privind migraţia şi pentru că Ungaria opreşte migranţii”, iar aceste ţări au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „santaja Ungaria şi Polonia”, consideră ViktorOrban,potrivit MTI citată de Agerpres.
Viktor Orban explica la acel momentcă dezbaterea despre viitorul UE presupune o confruntare între două viziuni diferite despre lume. Dacă prima este reprezentată de „tradiția creștină și a culturilor naționale”, bucurându-se de susținerea Ungariei, cealaltă este cea care promovează „primirea (n.r. – în Europa) a numeroase persoane de culturi diferite care să se amestece cu cele care trăiesc aici pentru a crea o cultură unică”.