Ministrul ucrainean al Energiei le cere cetățenilor să-și plătească facturile: „Sprijinirea sistemului energetic este foarte importantă astăzi”
În timpul războiului din Ucraina, facturile la electricitate au scăzut cu 60%. Ministerul Energiei îi îndeamnă pe ucraineni, dacă este posibil, să plătească pentru energia electrică consumată, ceea ce va permite sistemului energetic al țării să continue să funcționeze.
Ministrul ucrainean al Energiei Herman Galușcenko, susține că facturile la energie electrică au scăzut cu 60% în timpul războiului. Acest lucru este valabil atât pentru public, cât și pentru întreprinderi.
„Sprijinirea sistemului energetic este foarte importantă astăzi”
„Este important ca acele regiuni în care oamenii au posibilitatea de a plăti pentru aprovizionarea cu energie să nu își neglijeze obligațiile, deoarece sprijinirea sistemului energetic este foarte importantă astăzi”, a spus Galușcenko.
În acest sens, companiile energetice nu au fonduri pentru a cumpăra combustibil, reparații și pentru a plăti salarii inginerilor energetici.
Dintr-un optimism neașteptat, sistemul energetic ucrainean, potrivit lui Galușcenko, va putea funcționa în sincron cu cel european și acum, când Ucraina nu controlează o parte semnificativă a capacității sale de generare. De asemenea, țara intenționează să construiască o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat pe un teritoriu liber de ostilități.
Rețelele electrice din Ucraina și Moldova au fost sincronizate cu Rețeaua Europeană Continentală, a anunțat Comisia Europeană, într-un comunicat.
UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic
Potrivit comisarului european Kadri Simson, acest lucru „va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele încălzite și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate. Este de asemenea, o piatră de hotar istorică pentru relația UE-Ucraina în acest domeniu”, afirmă Simson.
„UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, asigurând fluxurile inverse de gaze către țară și livrarea de aprovizionare cu energie de care este extrem de necesară. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare momentul în care putem continua cooperarea noastră excelentă în ceea ce privește tranziția ecologică și reformele pieței”, a mai precizat comisarul european.
România a fost unul dintre statele care au solicitat, la Bruxelles, sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel european.