Ministrul ucrainean al apărării spune că au fost plasate comenzi de armament inclusiv în România

Ministrul ucrainean al apărării spune că au fost plasate comenzi de armament inclusiv în România
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Boris Roessler

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, susține că Ucraina va primi armele și munițiile necesare pe parcursul fiecărei luni din 2023 și că au fost plasate comenzi inclusiv în România, transmite EFE preluată de Agerpres.

Declarația vine în contextul în care oficialii români au refuzat constant să confirme eventuale livrări de armament și muniții pentru Ucraina. Pe de altă parte, România a vorbit public despre sprijinul consistent pe care l-a acordat Kievului din punct de vedere umanitar, dar și în ceea ce privește exportul de cereale ucrainene.

Au fost plasate comenzi de armament inclusiv în România, spune ministrul ucrainean al apărării

Într-un program special difuzat miercuri de posturile de televiziune ucrainene și preluat de Interfax-Ucraina, ministrul Oleksii Reznikov a declarat că țara sa a semnat numeroase contracte cu alte state pentru livrări de armament în lunile viitoare.

„Industria militară americană este deja în funcţiune. Cu alte cuvinte, una dintre temele-cheie ale fiecărei întâlniri din cadrul ‘formatului Ramstein’ (cum sunt numite întâlnirile Grupului de Apărare al Ucrainei cu alte naţiuni) este implementarea capacităţilor ţărilor care sprijină Ucraina în acest război”, a declarat oficialul ucrainean.

În acest moment, susține el, „au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări”.

„Şi voi discuta deschis, fără să dezvălui mari secrete, am multe contracte semnate pentru a ne furniza armele necesare şi muniţia corespunzătoare. Şi ştiu sigur, miniştrii apărării sau secretarii apărării din diverse ţări îmi confirmă că şi ei au semnat contracte similare”, a adăugat Oleksii Reznikov.

Agenția ucraineană a amintit că șeful Pentagonului, Lloyd Austin, spunea încă din luna noiembrie că minim șase state au anunțat mai mult ajutor militar pentru Kiev la a șaptea reuniune în așa-numitul format Ramstein.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat chiar miercuri o vizită în SUA, prima sa călătorie externe de la începutul războiului lansat de Rusia, pentru a obține mai mult sprijin, context în care, potrivit AP, administrația Biden a anunțat un ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, pachet care cuprinde și o baterie de rachete Patriot, considerat a fi unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din arsenalul SUA

Urmăriți B1TV.ro și pe
`