Ministrul Sănătății din Noua Zeelandă, după ce a încălcat măsurile anti-COVID-19: „Am fost un idiot” / Trump refuză să poarte mască de protecție / Boris Johnson, adept al imunizării colective, zace acum pe un pat de spital
David Clark, ministrul Sănătății din Noua Zeelandă, s-a catalogat drept „idiot”, după ce a încălcat regulile de izolare din propria țară și s-a dus cu familia la plajă. El a admis că deplasarea a fost o „încălcare clară” a măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii COVID-19. Clark a înaintat demisia premierului Jacinda Ardern, dar rămâne în funcție deocamdată, dată fiind criza în care se găsește țara. Și-a pierdut, în schimb, un alt post pe care îl ocupa în cadrul Ministerului de Finanțe. Între timp, în Statele Unite, președintele Donald Trump, care la început a minimizat epidemia de coronavirus, în continuare nici nu vrea să audă de masca de protecție. Iar în Marea Britanie, premierul Boris Johnson, la început susținător al imunizării colective, zace acum pe un pat de spital la Terapie Intensivă. Abordarea relaxată a epidemiei, însă, pare a fi în continuare susținută de autoritățile din Suedia.
Ministrul Sănătății din Noua Zeelandă și-a dat demisia după ce a încălcat măsurile anticoronavirus
Pe 25 martie, Noua Zeelandă a intrat în ultimul și cel mai avansat stadiu al distanțării sociale, dar, chiar din primul weekend, David Clark, ministrul Sănătății, și-a dus familia cu mașina pe plaja Doctors Point, informează BBC. El a recunoscut acest lucru în fața premierului Jacinda Ardern, după ce presa l-a criticat pentru o altă încălcare a măsurilor anticoronavirus – săptămâna trecută, el a fost fotografiat lângă un traseu montan pentru biciclete.
„Oamenii pot ieși din case să ia puțin aer curat și chiar să conducă mici distanțe dacă este nevoie, dar noi le-am cerut oamenilor să evite activitățile ce presupun risc de infectare. Ministrul trebuia să respecte indicațiile”, a declarat premierul Ardern, întrebată despre ”escapada” la munte a colegului de Cabinet.
După ce a fost criticat din nou, pentru deplasarea la plajă, David Clark a declarat că s-a oferit să demisioneze.
„Ca ministru al Sănătății, este responsabilitatea mea nu doar să urmez regulile, ci și să ofer un exemplu locuitorilor Noii Zeelande. Într-o vreme în care le cerem cetățenilor noștri să facă sacrificii cum n-au mai fost în istorie, eu mi-am dezamăgit echipa. Am fost un idiot și înțeleg de ce oamenii sunt supărați pe mine”, a declarat Clark, citat de BBC.
Prim-ministrul a precizat că, „în condiții normale”, Clark ar fi fost schimbat din funcție, dar „acum nu ne permitem o discontinuitate în Sănătate sau în răspunsul nostru la criză. Din acest motiv, și doar din acest motiv, domnul Clark va rămâne în funcție. Totuși, trebuie să plătească, dat fiind că a încălcat regulile”. Astfel, David Clark și-a pierdut funcția de ministru asocial al Finanțelor.
„Am pretenții mai mari, la fel și Noua Zeelandă”, a punctat șefa de Cabinet.
În Noua Zeelandă, oamenii nu au voie să iasă din case decât din motive absolut întemeiate. Exercițiile în afara locuinței sunt permise, dar nu cele care „expun participanții pericolului”.
În această țară au fost confirmate până acum 1.160 de infectări cu coronavirus. Un om a murit, 14 sunt în stare gravă și 241 au fost declarați vindecați.
Boris Johnson și imunizarea colectivă
În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a susținut, inițial, strategia imunizării colective. Asta însemna ca persoanele vârstnice și bolnave să fie protejate, dar cetățenii mai puțin vulnerabili să fie lăsați să ia virusul, pentru a se dezvolta o „imunitate de grup”. Strategia pornește de la premisa că stoparea răspândirii virusului este practic imposibilă, dar o încetinire poate ajuta sistemul național de sănătate, care, pus în fața unui număr mare de îmbolnăviri într-un timp scurt, poate intra în colaps.
Totuși, în ciuda tacticii periculoase pe care a ales-o, Johnson a avertizat încă de pe atunci că „multe familii vor pierde un membru drag”.
Lucrurile s-au schimbat, însă, de atunci. Coronavirusul a început să se răspândească tot mai rapid în comunități, iar numărul deceselor a tot crescut. Treptat, autoritățile britanice au ales strategia izolării, cea adoptată de majoritatea statelor.
Pe 23 martie, premierul Boris Johnson a decretat izolarea la domiciliu a populației pentru cel puțin trei săptămâni. De atunci, britanicii au voie să iasă din casă doar pentru a merge la muncă, la cumpărături sau la medic, iar pentru exerciții fizice au dreptul să iasă din locuințe o dată pe zi, în împrejurimi. Adunările au fost interzise, magazinele care nu vând produse de primă necesitate au fost închise, la fel și bisericile.
„Coronavirusul e cea mai mare amenințare cu care ne confruntm din ultimii zeci de ani. Fără un efort comun imens de a stopa răspândirea COVID-19, va veni un moment în care niciun serviciu de sănătate din lume nu va putea face față”, a spus atunci premierul.
Câteva zile mai târziu, Boris Johnson însuși a fost infectat și a ajuns în spital, iar recent a fost mutatla Terapie Intensivă, căci, în izolare, starea lui de sănătate s-a agravat. Partenera sa, însărcinată, are și ea COVID-19.
„Premierul primește un tratament excelent”, a ținut să dea asigurări un purtător de cuvânt din Downing Street.
În Marea Britanie au fost confirmate până acum 51.608 cazuri de infectare cu COVID-19. 5.373 de oameni au murit și 1.559 sunt în stare critică. Doar 135 s-au vindecat.
SUA. Donald Trump înțelege pericolul COVID-19 (și nu prea)
Statele Unite au început cu stângul lupta cu epidemia de coronavirus, după ce președintele Donald Trump a luat în derâdere aceasta amenințare.
„E un virus foarte contagios, e incredibil, dar e ceva ce controlăm extraordinar! Relaxaţi-vă, suntem foarte bine şi o să treacă!”, susținea Trump, la mijlocul lunii martie.
Două zile mai târziu, deja avea ală părere: „E rău, e rău… Administraţia mea le recomandă tuturor americanilor, inclusiv celor foarte tineri şi deplin sănătoşi, să evite adunările”.
Chiar și acum locatarul de la Casa Albă pare să minimizeze pericolul reprezentat de COVID-19.
Dacă inițial folosirea măștilor era considerată inutilă, americanii au fost sfătuiți acum să poate pe față chiar și o minimă pânză, numai să fie cât de cât protejați. Trump a vorbit despre această nouă recomandare, dar a insistat că el nu o va urma.
„Nu o voi face. Să port o mască în timp ce salut preşedinţii, primii miniştri, dictatorii, regi, regine… Pur şi simplu nu mă văd făcând asta!”, a insistat Donald Trump.
În Statele Unite s-au înregistrat până acum cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID – 367.650. Au murit 10.943 de oameni, iar 8.983 sunt în stare gravă. 19.810 sunt considerate cazuri recuperate.
O altfel de abordare în criza COVID-19 – Suedia
Când toată lumea intra în carantină, Suedia a ales cealaltă strategie. Autoritățile nu au impus măsuri dure în lupta cu epidemia și au decis să abordeze totul de o manieră relaxată.
Oamenii sunt îndemnați, prin afișe pe străzi, să rămână în case dacă prezintă simptome, dar nu există vreo obligație și nu se fac controale. De asemenea, ei au fost sfătuiți să evite contactul social dacă au peste 70 de ani și să încerce să lucreze de acasă.
Magazinele sunt deschise, la fel și școlile. Adunările de peste 50 de persoane sunt, e adevărat, interzise, dar există multe excepții.
Medicii din Suedia se plâng și ei că nu au echipamente suficiente de protecție, dar, în rest, sondajele arată că locuitorii au încredere în autorități.
7.206 persoane sunt infectate cu COVID-19 în Suedia. 477 au murit și 590 sunt în stare critică. 205 oameni s-au vindecat.