Ministrul rus de Finanțe: Noroc că avem suficiente rezerve valutare. Sancţiunile ar fi neplăcute, dar nu fatale

Ministrul rus de Finanțe: Noroc că avem suficiente rezerve valutare. Sancţiunile ar fi neplăcute, dar nu fatale
Ministrul rus de Finanțe: Noroc că avem suficiente rezerve valutare. Sancţiunile ar fi neplăcute, dar nu fatale /Anton Siluanov, ministrul de Finanțe al Rusiei (FOTO: Hepta- Sputnik / Evgeny Biyatov)

Posibilele sancțiuni occidentale împotriva băncilor ruse vor duce la o creștere a volatilității pieței, dar Rusia va putea rezista restricțiilor datorită rezervelor abundente, a declarat miercuri ministrul de Finanțe Anton Siluanov, transmite Reuters.

Oficialii americani și europeni finalizează un pachet extins de sancțiuni în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Moscova a negat în repetate rânduri că are un astfel de plan.

Astfel de sancțiuni ar putea viza marile bănci rusești și sectorul său energetic, dar nu vor include interzicerea Rusiei din sistemul financiar SWIFT, potrivit oficialilor americani și europeni.

Băncile europene au afișat o serie de temeri asupra faptului că Rusia ar putea să refuze plata datoriilor externe dacă este exclusă din sistemul SWIFT.

Rusia se bazează pe rezervele valutare

Siluanov a spus că sancțiunile împotriva băncilor ruse ar fi „neplăcute”, dar statul se va asigura că toate depozitele la bănci, toate tranzacțiile, inclusiv în valută străină, sunt securizate.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că avem suficientă lichiditate valutară și suficiente rezerve valutare”, a spus Siluanov reporterilor.

„Avem un scut financiar sub formă de rezerve de aur și valuta, excedent bugetar și datorii scăzute”, a declarat acesta.

Dacă noile sancțiuni vizează companiile energetice rusești, Rusia ar fi pregătită să-și redirecționeze aprovizionarea către alte piețe, a spus Siluanov.

Rusia trăiește sub sancțiuni financiare și economice încă din 2014, când Occidentul a încercat să o pedepsească pentru anexarea Crimeei și pentru rolul său în conflictul militar din Ucraina.

Kremlinul a lucrat intens în ultimii ani pentru a se asigura că sancțiunile nu ar produce un impact devastator

Restricțiile au determinat băncile și companiile să reducă dependența de piețele globale de datorii, în timp ce Rusia s-a concentrat pe completarea rezervelor și dezvoltarea propriilor sisteme financiare ca alternativă la SWIFT, Visa sau MasterCard.

Siluanov a spus că Rusia va putea trece la alte sisteme financiare dacă nu va mai avea acces la SWIFT.

„Ne așteptăm ca sistemul financiar al țării să continue să se concentreze spre interior, ca parte a strategiei „Fortăreața Rusiei” și să promoveze suveranitatea digitală și fintech”, a declarat Institutul de Finanțe Internaționale.

Siluanov a spus că posibilele restricții privind cumpărarea datoriilor rusești ar fi „neplăcute, dar nu fatale” pentru Rusia, care avea aproape 635 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută la începutul lunii februarie.

Ministrul a spus că Rusia nu intenționează să își revizuiască planul de împrumut pentru 2022 în valoare de 3,3 trilioane de ruble (44 de miliarde de dolari), preferând să strângă fonduri prin obligațiuni OFZ cu cupoane fixe, oferind în același timp obligațiuni cu cupoane cu rată variabilă.

Odată ce situația actuală se va calma, Rusia va lua în considerare testarea cererii externe de euro-obligațiuni rusești, a spus Siluanov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)