Posibilele sancțiuni occidentale împotriva băncilor ruse vor duce la o creștere a volatilității pieței, dar Rusia va putea rezista restricțiilor datorită rezervelor abundente, a declarat miercuri ministrul de Finanțe Anton Siluanov, transmite Reuters.
Oficialii americani și europeni finalizează un pachet extins de sancțiuni în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Moscova a negat în repetate rânduri că are un astfel de plan.
Astfel de sancțiuni ar putea viza marile bănci rusești și sectorul său energetic, dar nu vor include interzicerea Rusiei din sistemul financiar SWIFT, potrivit oficialilor americani și europeni.
Băncile europene au afișat o serie de temeri asupra faptului că Rusia ar putea să refuze plata datoriilor externe dacă este exclusă din sistemul SWIFT.
Siluanov a spus că sancțiunile împotriva băncilor ruse ar fi „neplăcute”, dar statul se va asigura că toate depozitele la bănci, toate tranzacțiile, inclusiv în valută străină, sunt securizate.
„Mulțumesc lui Dumnezeu că avem suficientă lichiditate valutară și suficiente rezerve valutare”, a spus Siluanov reporterilor.
„Avem un scut financiar sub formă de rezerve de aur și valuta, excedent bugetar și datorii scăzute”, a declarat acesta.
Dacă noile sancțiuni vizează companiile energetice rusești, Rusia ar fi pregătită să-și redirecționeze aprovizionarea către alte piețe, a spus Siluanov.
Rusia trăiește sub sancțiuni financiare și economice încă din 2014, când Occidentul a încercat să o pedepsească pentru anexarea Crimeei și pentru rolul său în conflictul militar din Ucraina.
Restricțiile au determinat băncile și companiile să reducă dependența de piețele globale de datorii, în timp ce Rusia s-a concentrat pe completarea rezervelor și dezvoltarea propriilor sisteme financiare ca alternativă la SWIFT, Visa sau MasterCard.
Siluanov a spus că Rusia va putea trece la alte sisteme financiare dacă nu va mai avea acces la SWIFT.
„Ne așteptăm ca sistemul financiar al țării să continue să se concentreze spre interior, ca parte a strategiei „Fortăreața Rusiei” și să promoveze suveranitatea digitală și fintech”, a declarat Institutul de Finanțe Internaționale.
Siluanov a spus că posibilele restricții privind cumpărarea datoriilor rusești ar fi „neplăcute, dar nu fatale” pentru Rusia, care avea aproape 635 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută la începutul lunii februarie.
Ministrul a spus că Rusia nu intenționează să își revizuiască planul de împrumut pentru 2022 în valoare de 3,3 trilioane de ruble (44 de miliarde de dolari), preferând să strângă fonduri prin obligațiuni OFZ cu cupoane fixe, oferind în același timp obligațiuni cu cupoane cu rată variabilă.
Odată ce situația actuală se va calma, Rusia va lua în considerare testarea cererii externe de euro-obligațiuni rusești, a spus Siluanov.