Ministrul rus de Finanţe anunță că Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea specială din Ucraina: „S-au alocat 8 trilioane de ruble pentru a sprijini economia”
Ministrul Finanțelor din Rusia, Anton Siluanov a anunțat vineri că țara are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea sa militară din Ucraina.
Acesta susține că Rusia a alocat 8 trilioane de ruble (123 de miliarde de dolari) stimulente pentru a sprijini economia în circumstanțele actuale.
Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru războiul din Ucraina
Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la începutul invaziei, motiv pentru care a determinat Occidentul să impună sancțiuni împotriva Moscovei, care au dus la o creștere a inflației până la aproape 18% și totodată au împins țara în pragul recesiunii.
„Este nevoie de bani, de resurse uriașe pentru operațiunea specială”, a declarat Anton Siluanov într-o prelegere la o universitate financiară din Moscova.
Liderul de la Kremlin a hotărât săptămâna aceasta creșterea cu 10% a pensiilor și a salariului minim pentru a-i proteja pe ruși de inflație, cu toate că a negat că problemele economice sunt legate de ceea ce Rusia numește „o operațiune militară specială” în Ucraina.
Măsurile ar costa bugetul federal aproximativ 600 de miliarde de ruble în 2022 și aproximativ 1 trilion de ruble în 2023, a mai transmis Ministrul Finanțelor la începutul acestei săptămâni.
„Vom păstra investițiile făcute de străini din țări neprietenoase în Rusia”
De asemenea, Anton Siluanov a apărat controalele de capital și înghețarea activelor pentru investitorii străini din țări „neprietenoase”, pe care Moscova le-a impus ca reacție la sancțiunile occidentale.
„Vom păstra investițiile făcute de străini din țări neprietenoase în Rusia, în același mod în care ne vor păstra rezervele de aur și valuta”, a susținut Siluanov, făcând referire la mișcarea occidentală de a îngheța rezervele internaționale ale Rusiei în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari acumulate de-a lungul anilor.
Acesta a mai menționat că restricțiile, privind mișcările de capital pentru investitorii străini, ar putea rămâne în vigoare până când fie sancțiunile vor fi ridicate, fie rezervele vor fi dezghețate.