Ministrul polonez al Apărării: Polonia trebuie să se pregătească pentru riscul unui război cu Rusia. Nu spun aceste cuvinte din senin, ci le-am cântărit atent înainte

Ministrul polonez al Apărării: Polonia trebuie să se pregătească pentru riscul unui război cu Rusia. Nu spun aceste cuvinte din senin, ci le-am cântărit atent înainte
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Attila Husejnow

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării, a declarat că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

Afirmația a fost făcută în contextul unor declarații în același sens făcute de șeful Armatei Române, declarații care au stârnit ample polemici la București.

Ce a spus ministrul polonez al Apărării despre amenințarea rusă

Întrebat, într-un interviul acordat ziarului Super Express, dacă el consideră posibilă în final o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei, Kosiniak-Kamysz a răspuns: „Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”.

El a ținut apoi să precizeze că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit atent înainte.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a mai afirmat că Ministerul Apărării a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea rusă, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Agerpres informează că Polonia şi-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB, dublu faţă de angajamentul din cadrul NATO, şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament. De exemplu:

  • achiziția de la americani a 96 de elicoptere de atac Apache, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.
  • 486 de lansatoare multiple de rachete HIMARS de la americani, în valoare totală de circa 10 miliarde de euro
  • 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams şi sisteme antiaeriene Patriot, tot din SUA
  • peste 800 de obuziere K9 de la sud-coreeni, circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachete K239.
  • rachete antiaeriene de circa 2,4 miliarde de dolari de la filiala britanică a producătorului de armament european MBDA
  • patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg, în valoare de circa 1,4 miliarde de euro.

Ce a declarat șeful Armatei Române despre amenințarea rusă

Recent, într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful Statului Major al Apărării române, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că românii ar trebui să se îngrijoreze și că ar trebui luate măsuri astfel încât să putem face față atitudinii tot mai agresive a Rusiei.

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a afirmat generalul Gheorghiță Vlad, pentru Europa Liberă.

Declarații similare a făcut și șeful Statului Major al forțelor britanice, generalul Patrick Sanders.

Avertismentul generalului Gheorghiță Vlad a fost respins de la vârful Guvernului.

„Ăsta este rostul şefului de Stat Major. (…) România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`