Christian Lindner, ministrul german de finanţe a transmis că Germania respinge propunerea CE ca statele Uniunii Europene să constituie o datorie comună pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, potrivit AFP.
Guvernului de la Berlin vine cu o reacție după ce miercuri, Comisia Europeană a propus această opţiune.
„Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările (pentru Ucraina – n.r.) la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID’”, declarase în faţa presei Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Cu toate acestea „Germania refuză un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU”, care stă la baza planului european de relansare post-COVID-19, în timp ce guvernul de la Berlin „nu susţine” o astfel de propunere, a răspuns ministrul Christian Lindner la o conferinţă de presă desfăşurată după o reuniune a G7, la care statele membre în acest grup au convenit un ajutor financiar de 19,8 miliarde de dolari destinat Ucrainei, relatează Digi24.
Ministrul german de finanţe a mai adăugat despre propunerea privind constituirea unei noi datorii comune în cadrul UE, că Germania privilegiază mecanisme mai clasice „de sprijin financiar pentru statele terţe” şi a căror eficacitate este dovedită de Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a plătit vineri Ucrainei 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară. Acest sprijin financiar de urgență ajută Ucraina să abordeze deficitul său acut de finanțare pentru nevoile umanitare și de apărare excepționale, potrivit CE.
„Comisia a concluzionat că, în general, autoritățile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiționalității convenite. Cu toate acestea, circumstanțele actuale ale războiului constituie un eveniment de forță majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală. Ca răspuns excepțional la nevoile acute de finanțare ale Ucrainei și întrucât condiționalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forță majoră, Comisia a decis să procedeze de urgență la plata celei de a doua tranșe.
De la începutul agresiunii ruse, UE și-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală ale Ucrainei.
La 18 mai, Comisia a prezentat planuri sub forma unei comunicări privind răspunsul imediat al UE la problema deficitului de finanțare al Ucrainei, precum și cadrul pentru reconstrucție pe termen mai lung, intenționând să propună acordarea, în 2022, a unei asistențe macrofinanciare suplimentare Ucrainei sub formă de împrumuturi în valoare de până la 9 miliarde de euro”, mai transmite CE.