Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: „Ungaria nu va accepta alte trupe NATO pe teritoriul său”
Ungaria nu va accepta alte trupe NATO pe teritoriul său, ca parte a manevrelor asupra crizei din Ucraina, a declarat ministrul ungar de Externe pentru Euronews.
SUA au trimis soldați suplimentari în Polonia și România, în timp ce Germania a sporit numărul de trupe în Lituania – trupele NATO sunt deja staționate în Estonia, Letonia și Lituania, precum și în Polonia.
Cu toate acestea, Péter Szijjártó a spus că nu vor ajunge trupe suplimentare pe pământul Ungariei.
„Nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”
„Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, avem armata maghiară și forțele armate maghiare, [ele] sunt în stare să garanteze securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”, a transmis șeful diplomației ungare.
Kremlinul a adunat trupe lângă granița cu Ucraina, iar SUA au avertizat că rușii se pregătesc să invadeze. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile.
Szijjártó a folosit interviul pentru a îndemna SUA, Europa și Rusia să continue să discute pentru a evita „cel mai rău scenariu”, subliniind că Europa Centrală va fi cea mai mare perdantă în cazul izbucnirii unui conflict.
Acluala criză amintește de Războiul Rece și „multele decenii în care am suferit”
„Nu vrem ca acele vremuri să se întoarcă. Solicităm și îndemnăm comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a evita întoarcerea Războiului Rece, a evita până și tatonările psihologice ale Războiului Rece. Am învățat din istorie foarte clar, că ori de câte ori există un conflict Est-Vest, țările din Europa Centrală pierd și nu vrem să mai fim învinși”, a spus el.
„Trebuie să investim în diplomație, trebuie să investim în dialog. De aceea îndemnăm Federația Rusă și aliații noștri occidentali, țările mari, țările puternice, să nu renunțe la speranța unei reglementări pașnice, dimpotrivă, să discute unii cu ceilalți pentru că încă o dată vreau să subliniez faptul că pentru noi, țările central-europene destul de mici, acțiunile violente pot fi deosebit de periculoase”, a adăugat el.
Washingtonul și capitalele europene au avertizat Moscova că orice incursiune militară în Ucraina ar avea consecințe „masive” pentru Rusia, inclusiv sancțiuni economice punitive.
Dar Szijjártó a spus că aceste măsuri „nu funcționează”, subliniind faptul că Rusia a fost supusă sancțiunilor occidentale din 2014, când a anexat Crimeea ilegal și a început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.
„Dacă vă uitați la sancțiunile în sine, sunt un eșec. Nu funcționează. Nu au succes”, a continuat el, adăugând faptul că „relațiile de comerț dintre Germania și Federația Rusă au crescut de când sancțiunile au intrat în vigoare”.