România a pompat în octombrie anumite cantități de gaz prin conducta Iași – Ungheni – Chișinău în sistemul din Republica Moldova pentru a asigura presiune suficientă, spune Nicu Popescu, ministrul de externe din stânga Prutului, într-un interviu pentru G4Media.ro, în care a spus despre această conductă că „este foarte utilă” din punct de vedere al securității energetice.
„Conducta este foarte utilă pentu securitatea noastră energetică. Inclusiv în criza din octombrie, România a pompat anumite cantități de gaz prin această conductă în sistemul din Moldova pentru a asigura presiune suficientă. Conducta a fost deja utilizată pentru a ajuta Republica Moldova pentru a asigura livrarea de gaze spre casele cetățenilor”, a explicat Nicu Popescu.
El spune că, potrivit informațiilor sale, ar fi fost vorba de „1,5 milioane metri cubi de gaz”, cantitate pompată „pentru a mări presiunea în sistemul de transport din Republica Moldova”. Întrebat dacă gazul a fost plătit, oficialul a explicat: „Nu, e un alt tip de înțelegere. Nu au fost achiziționate, ele au fost pompate în sistem pentru a menține presiunea. Nu a fost o achiziție, a fost efectiv un împrumut. Acest gaz aparține, pe fond, României”.
Întrebat dacă există discuții cu Bucureștiul pentru un contract de livrare de gaze din România, ministrul de externe al Republicii Moldova a afirmat: „Există discuții pe un spectru larg de măsuri – interconectările de electricitate, dezvoltarea infrastructurii energetice. Nu se discută acum contracte concrete pentru că la această etapă Republica Moldova are un contract, pe de o parte. Pe de altă parte nici în România nu există volumele suplimentare pe termen lung necesare pentru Republica Moldova. Evident, Moldova a testat deja un sistem de achiziții de gaz în timpul crizei din octombrie, a făcut achiziții de la alți furnizori”.
Nicu Popescu a însoțit-o pe președinta Maia Sandu marți la București, unde el și omologul său român, Bogdan Aurescu, au semnat Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România și Republica Moldova, un document despre care șeful MAE spune că „pune în practică în perioada următoare tot ceea ce ne dorim în așa fel încât să atingem trei obiective majore”.
„Pe de o parte, să stimulăm integrarea europeană a Republicii Moldova, să realizăm această interconectare mai profundă a Republicii Moldova la spațiul Uniunii Europene. În al treilea rând, să stimulăm dezvoltarea economico-socială în Republica Moldova în așa fel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de standarde cu adevărat europene în tot ceea ce înseamnă viață, societate și administrație, justiție. Nu în ultimul rând, să sprijinim întărirea comunității de limbă, de cultură, de istorie între România și Republica Moldova”, a arătat Bogdan Aurescu, marți seară, la TVR 1.