Ministrul chinez de externe, despre relațiile dintre China şi SUA: ”Țările noastre se află în pragul unui nou Război Rece în contextul crizei coronavirusului”

Publicat: 24 05. 2020, 14:12

Administrația de la Washington este una dintre principalele părți ce lansează acuzații la adresa Chinei, referitoare la proveniența noului coronavirus.

SUA și China se află în relații tensionate

Donald Trumpacuză vehement regimul de Beijing, cu fiecare ocazie, spunând că „incompetența Chinei și nimic altceva” a condus la decesele în masă pe care le provoacă boala infecțioasăCOVID-19în toată lumea.

Și secretarul de Stat american susține că există „dovezi clare” potrivit căroracoronavirusular fi apărut dintr-un laborator de la Wuhan, și nu dintr-o piață cum raporta Beijingul inițial, și a reclamat Partidul Comunist Chinez pentru o presupusădezinformarepe temaCOVID-19.

„Știm că există Institutul de Virologie dinWuhanla doar câțiva kilometri distanță de locul unde se afla piața de animale. Înăuntrul Chinei există mai multe laboratoare care continuă să își desfășoare munca, credem, pe patogeni contagioși, și nu știm dacă operează la un nivel de securitate care să prevină o nouă situație de acest gen”, a punctatMike Pompeo.

Mai mult, șeful statului american face constant referiri, în toate discursurile, despre proveniența virusului: „A venit dinChina. Cred că este o formulă foarte exactă”, a mai declarat Trump.

„Există o discuție despre cât de greu să lovim China”

Tot ca un atac direct asupra Chinei, Donald Trump a declarat că pandemia de coronavirus, care a costat zeci de mii de vieți numai în Statele Unite ale Americii, a declanșat o scădere a economiei și i-a amenințat șansele de realegere pentru funcția de președinte în noiembrie, potrivit Reuters.

„Există o discuție despre cât de greu să lovim China și cum să o calibrăm în mod corespunzător”, ar fi declarant un oficial american, sub protecția anonimatului, desi administrația de la Washington se străduie să stabilească legături strânse cu Beijing, în timp ce importă echipamente de protecție personală de acolo, în încercarea de a înăbuși un război comercial dăunător.

„Am semnat un contract comercial în care ar trebui să cumpere și au cumpărat multe, de fapt. Dar acest lucru devine acum secundar față de ceea ce s-a întâmplat cu virusului”, a mai punctat șeful statului american.

Mai mult, desi Trump a refuzat să spună jurnaliștilor dacă îl consideră pe președintele chinez Xi Jinping responsabil pentru ceea ce el consideră a fi o dezinformare a China atunci când virusul a apărut din Wuhan, acesta continuă să facă trimiteri în discursuri către regimul de la Beijing, spunând că „suntem nemulţumiţi de China. Credem că boala ar fi putut fi stopată la sursă. Ar fi putut fi oprită rapid şi nu s-ar fi răspândit în lumea întreagă. Nu au fost daune doar în SUA, ci în lumea întreagă”.

Totodată, președintele american a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele cauzate de pandemie, făcând apel și la o anchetă internaţională asupra originii virusului.

China neagă acuzațiile SUA. Țările s-ar afla ”în pragul unui nou Război Rece”

„Suntem foarte indignaţi”, a fost reacția Chinei, printr-un purtător de cuvânt al Ministerului al Afacerilor externe, vâzând astfel „o stigmatizare” a ţării sale, fără rezultate ştiinţifice definitive și oficiale referitoare la originea virusului.

Duminică, ministrul chinez de externe Wang Yi a constatat reaprinderea tensiunilor cu Washingtonul, declarând că cele două țări se află „în pragul unui nou Război Rece”, notează AFP.

„Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca şi defăima China”, a reacționat Wang la acuzațiile președintelui american, declarând și că „unele forţe politice americane iau ostatice relaţiile dintre China şi SUA şi împing ţările noastre în pragul unui nou Război Rece în contextul crizei coronavirusului”.

Ministrul chinez de externe a mai afirmat că țara sa este deschisă unei cooperări internaţionale pentru a identifica sursa noului coronavirus, dacă această anchetă va fi lipsită de orice „ingerinţă politică”.