Ministrul bulgar al apărării: Armata, pregătită să trimită efective la graniţa cu Turcia în cazul unui val de migranţi

Ministrul bulgar al apărării: Armata, pregătită să trimită efective la graniţa cu Turcia în cazul unui val de migranţi
Sursă foto: hepta.ro

Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakaceanov, a declarat că armata bulgară este pregătită să trimită trupe la graniţa cu Turcia dacă va avea loc un nou val de migranți.

Între 400 şi 500 de militari din forţele terestre, forţele speciale şi poliţia militară, şi 140 de echipamente pot ajunge la graniţă într-un interval de 4-6 ore, le-a precizat ministrul jurnaliştilor, în parlamentul de la Sofia.

Alţi 1.000 de militari ar putea fi trimişi în 12-16 ore, iar, dacă va fi necesar, vor mai putea fi mobilizaţi între 2.400 şi 2.600, a mai indicat ministrul apărării.

Potrivit acestuia, la graniţă va putea fi folosită forţa fizică, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante, precum cele folosite de Grecia.

Grecia a respins aproape 35.000 de migranți, ce au încercat să pătrundă ilegal pe teritoriul său de la momentul în care Turcia le-a dat undă verde spre Europa, spune surse guvernamentale joi, pe măsură ce autoritățile elene se pregătesc să deporteze sute de refugiați care au depășit cu succes punctele de trecere.

Migranții, care fac parte dintr-un grup ce a ajuns zilele trecute după ce a traversat Marea Egee din Turcia spre Grecia, așteaptă să treacă printr-un proces de identificare, înainte să fie transportați pe partea continentală cu un vas militar. Practic, ei vor fi preluați din Portul Mytilene și aduși la Lesbos.

Mii de migranți s-au îndreptat spre Grecia, din 28 februarie, când Turcia anunța că îi va lăsa să treacă granița în drumul spre Europa, renegând astfel un angajament pe care și l-a luat într-un acord cu UE semnat în anul 2016.

Turcia a acuzat forțele elene că ar fi omorât patru migranție – o acuzație pe care Grecia o neagă vehement, acuzând la rândul său forțele turce că ajută migranții să treacă frontierele. În orice caz, ambele tabere au folosit gaz lacrimogen, miercuri, la punctul de frontieră de la Kastanies, într-o încercare disperată de a respinge fluxul masiv de migranți.

Suleyman Soylu, ministrul turc de interne, a vizita provincia Edirne de la granița cu Grecia, joi, și a anunțat că dislocă 1.000 de ofițeri ai poliției pentru intervenții speciale, astfel încât să oprească revenirea migranților pe teritoriul Turciei.

Soylu, care anunțat miercuri că Turcia pregătește un caz pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la tratamentul pe care Grecia îl oferă migranților, a acuzat forțele elene că au rănit 164 de persoane, împingând alte aproape 5.000 înapoi pe teritoriul turc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`