Ministrul britanic pentru Brexit, Lord Frost, ar fi demisionat din funcție încă de săptămâna trecută, însă o va părăsi oficial abia în ianuarie, potrivit Sky News, care susține că acesta ar fi nemulțumit de direcția pe care a pornit guvernul și de creșterea taxelor, dar că picătura care a umplut paharul a fost reintroducerea unor restricții anti-pandemie.
Plecarea lui Lord Frost este o lovitură „extrem de semnificativă” pentru premierul Boris Johnson, al cărui prim scop la învestire a fost finalizarea Brexitului. În plus, guvernul de la Londra a traversat mai multe crize în ultimele săptămâni, fiind marcat inclusiv de un scandal legat de petrecerile de Crăciun.
Jenny Chapman, ministrul din umbră al laburiștilor pentru Brexit, a afirmat: „De parcă nu știam deja, demisia lui Lord Frost arată că guvernul este în haos”.
„Boris Johnson trebuie să se scuze public și să explice care este planul său pentru următoarele săptămâni”, a adăugat Jenny Chapman, care susține că miniștrii britanici și deputații conservatori și-au pierdut încrederea în actualul premier.
Potrivit Sky News, Lord Frost este nemulțumit de direcția pe care a pornit guvernul Boris Johnson. El consideră că, sub actualul premier, taxele au devenit prea mari. În plus, Frost s-ar fi opus și emfazei de care s-a bucurat strategia pentru reducerea emisiilor de carbon.
Chiar și așa, picătura care a umplut paharul ar fi fost reintroducerea de restricții, o decizie pe care Boris Johnson a justificat-o prin răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2.
Angela Rayner, a doua figură ca importanță din rândurile laburiștilor, susține că guvernul este într-un „haos total” și că națiunea se va confrunta cu câteva săptămâni de incertitudine.
Ea spune că Boris Johnson nu se ridică la înălțimea funcției.
„Merităm mai mult decât această bufonerie”, a adăugat vicepreședinta laburiștilor.
Chiar și liberal-democrații l-au criticat pe actualul premier conservator. Layla Moran spune că Boris Johnson s-ar fi dovedit a fi „slab” într-un moment în care țara are nevoie de o conducere fermă.
„Demisia-șoc este un semn al haosului și al confuziei din inima guvernului conservator. (…) Șobolanii fug de pe nava care se scufundă a lui Boris Johnson, pe măsură ce acesta trece din criză în criză”, a mia spus liberal-democrata Layla Moran.