Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din UE: Relația transatlantică, principalul subiect de pe agenda discuțiilor

Publicat: 15 06. 2020, 09:10
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, luni, la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată prin sistem videoconferinţă. În cadrul acesteia principalul subiect pe agenda discuţiilor este relaţia transatlantică. La întâlnire va participa și secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Miniştrii vor avea o discuţie „strategică”, cu accent pe importanţa parteneriatului UE – SUA, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit MAE, în acest cadru, discuţiile vor fi concentrate şi pe consecinţele internaţionale ale crizei generate de pandemia COVID-19 şi pe consolidarea cooperării transatlantice, inclusiv din perspectiva conjugării eforturilor Uniunii Europene şi ale SUA pentru combaterea dezinformării.

O altă temă pe care o vor aborda miniştrii europeni de Externe cu oficialul american va fi relaţia cu China, cu obiectivul de a spori dialogul şi coordonarea UE-SUA pe acest palier.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), respectiv Vecinătatea Estică, cu accent pe situaţia din Ucraina.

Mesajul transmis de ministrul Bogdan Aurescu

Ministrul Bogdan Aurescu va transmite „un mesaj de unitate şi pragmatism, precum şi necesitatea consolidării legăturii transatlantice, actualul context marcat de efectele pandemiei COVID-19 evidenţiind suplimentar importanţa acestei relaţii”, precizează sursa citată.

Şeful diplomaţiei române va aborda şi tema securităţii energetice şi a conectivităţii, un exemplu relevant al cooperării transatlantice fiind reprezentat de potenţialul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care trebuie „aprofundat”. Totodată, va sublinia necesitatea menţinerii unei prezenţe americane solide în zonele afectate de conflicte prelungite, în special din Vecinătatea Estică.

La secţiunea aspecte curente, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, se va referi la pregătirea Conferinţei internaţionale de parteneriat cu Sudan (Berlin, 25 iunie) şi la Concluziile Consiliului privind Securitatea şi Apărarea.

Noua Strategie de Apărare a României definește Rusia drept “agresivă”

Reuniunea are loc într-un context în care relațiile diplomatice cu Rusia au devenit tensionate în ultimele zile, după ce Strategia de Apărare Națională propusă de România definește acțiunile Rusiei în Marea Neagră și presupusa respectare a dreptului internațional ca o problemă de securitate

Noua Strategie Națională de Apărare a Țării (SNApT) pentru perioada 2020-2024, avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și trimisă Parlamentului spre aprobare, a fost pregătită având pe agenda internațională cea mai gravă provocare la adresa ordinii internaționale din ultimii 75 de ani – criza sanitară declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Moscova a acuzatpoliticienii de la București că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent.

Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.