Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici că se va ajunge la un acord prin care ucrainenii să-și poată exporta în siguranță milioanele de tone de cereale, blocate acum în porturi de forțele rusești.
O negociere în acest sens este mediată de Turcia, iar Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta marți pe subiect. Un acord este așteptat să fie semnat săptămâna viitoare, dar prea mult entuziasm nu există.
Cem Özdemir, ministrul german al Agriculturii, a dat de înțeles că să mai ai acum încredere în Putin, după toate câte a făcut, este pur și simplu o naivitate. Cuvântul lui Putin nu valorează nici măcar hârtia pe care e scris, a spus el. Özdemir a mai susținut că cine crede în vorbele lui Putin ar putea la fel de bine să creadă în Moș Crăciun sau iepurașul de Paște.
Țările sărace, mai ales se află în pragul unei catastrofale crize alimentare din cauza rușilor, care-i împiedică pe ucraineni să-și exporte zecile de milioane de tone de cereale. Între timp, rușii exportă cereale furate de la ucraineni.
De mai mult timp, negocieri între ucraineni și ruși sunt mediate de Turcia. Marți, Vladimir Putin va discuta cu omologul turc Recep Erdogan. Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat optimist cu privire la negocierile ce vor avea loc în Iran.
Părțile implicate se vor întâlni iar săptămâna viitoare, la Istanbul, pentru a semna un acord, susține o sursă citată de Politico.
Însă la Kiev și Bruxelles nu există prea mari speranțe.
„Nu cred că se vor obține prea multe, că acordul se bazează pe cuvântul lui Putin pentru care nu merită să strici nici hârtia pe care e scris.
Dacă și acum mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau iepurașul de Paște. E la fel de serios și bazat pe adevăr”, a declarat Cem Özdemir, ministrul german al Agriculturii, la Bruxelles, înainte de a se întâlni cu colegii lui din UE.
La rândul său, ambasadoarea ucraineană Olga Trofimțeva s-a arătat și ea rezervată. „Nu am nicio încredere în Rusia și există niște dificultăți de natură tehnică”, a precizat aceasta, în condițiile în care exportul cerealelor prin porturile ucrainene ar însemna mai întâi deminarea apelor din jur. Perfect îndreptățiți, ucrainenii se tem că deminarea apelor va elibera calea pentru un nou atac rusesc de amploare.
Tocmai de aceea, Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, a insistat că portul Odesa, principalul port al ucrainenilor, „trebuie să fie securizat așa încât rușii să nu îl mai atace”.
Situația e cu atât mai dificilă cu cât rutele terestre nu pot face față cantității uriașe de cereale ucrainene ce trebuie exportate, după cum a recunoscut și Josep Borrell, șeful diplomației UE.
„Viața a sute de mii de oameni depinde de acest acord. Aici nu e vorba de un joc diplomatic, ci o chestiune de viață și de moarte pentru mulți oameni”, a avertizat Borell.
Prin urmare, el și-a manifestat speranța că se va ajunge la o înțelegere pentru deblocarea porturilor ucrainene.