Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a acuzat, sâmbătă, Rusia că a decis intenționat să transforme războiul împotriva Ucrainei într-un război al cerealelor. De altfel, numeroase organizații internaționale și mulți specialiști avertizează în privința unei crize alimentare ce ar putea lovi mai ales statele sărace. Asta pentru că Rusia a atacat Ucraina și i-a blocat exporturile.
„Acțiunile Rusiei împiedică livrările. Asta duce la o creștere uriașă a prețurilor, nu numai la noi, ci în toată lumea, și la amenințarea foametei”, a spus Baerbock după reuniunea liderilor din G7, grupul marilor puteri industrializate.
„Nu trebuie să fim naivi, acestea nu sunt pagube colaterale. E un instrument ales în mod intenționat într-un război hibrid care se duce acum”, a adăugat ea, potrivit CNN.
Baerbock a acuzat apoi Rusia că pregătește terenul pentru alte crize, vrând astfel să slăbească reacția coordonată internațională la războiul pe care Moscova l-a declanșat.
„Foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice și a drepturilor omului” sunt provocate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, a continuat oficialul german.
Baerbock a explicat apoi de ce lumea trebuie să reacționeze la agresivitatea Rusiei și nu trebuie să devină indiferentă: „Modul în care acționăm sau în care nu acționăm va modela felul în care trăim împreună poate chiar pentru decenii. Prin urmare, renunțarea, pasivitatea, ezitarea sau tăcerea nu sunt o opțiune pentru noi”.
Soldații ruși care au invadat Ucraina au furat utilaje agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni.
Săptămâna trecută, Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că în jur de 400.000 de tone de cereale au fost furate de trupele ruse.
De altfel, jurnaliștii de la CNN au urmărit o navă rusă cu aproape 30.000 de tone de cereale furate din Ucraina, care a fost refuzată în două porturi mediteraneene înainte de a ajunge în Siria.
Între timp, Vladimir Putin a declarat că Rusia a avut o recoltă record de grâu anul acesta, așa că va crește exporturile.