Miniștrii ucraineni demisionează. Kievul a anunțat remanierea guvernului: „Este o criză intelectuală şi de personal la care autorităţile închid ochii”

Miniștrii ucraineni demisionează. Kievul a anunțat remanierea guvernului: „Este o criză intelectuală şi de personal la care autorităţile închid ochii”
Foto: Hepta/DPA Images / Marcus Brandt.

Ministrul ucrainean care superviza producţia de arme, Oleksandr Kamîşin, a demisionat marţi alături de alți patru colegi de-ai săi în cadrul unei remanieri guvernamentale majore la Kiev care vine într-un moment critic al războiului. Ministrul de externe, Dmitro Kuleba, ar urma la rândul lui să-și piardă postul, potrivit BBC.

Mai bine de o treime din cabinetul prim-ministrului Denîs Şmîhal nu mai are conducere

Demisiile ministrului pentru industriile strategice, Oleksandr Kamîşin, a viceprim-ministrei pentru integrare euro-atlantică Olha Stefanişîna, a viceprim-ministrei pentru reintegrarea teritoriilor ocupate, Irîna Vereșciuk, a ministrului justiției, Denîs Maliuska și a ministrului mediului și resurselor Ruslan Streleț lasă vacant mai bine de o treime din cabinetul prim-ministrului Denîs Şmîhal după alte plecări anterioare.

Volodimir Zelenski şi aliaţii săi politici ar putea numi alţi titulari în aceste posturi, pentru a pune guvernul în ordine înainte de deplasarea președintelui ucrainean în SUA, prevăzută în această lună, unde speră să prezinte un „plan de victorie” preşedintelui american Joe Biden și celor doi candidați la Casa Albă: democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.

Zelenski l-a demis, de asemenea, pe Rostislav Şurma, unul dintre adjuncţii şefului său de cabinet, al cărui portofoliu era economia, potrivit unui decret publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev.

Unii dintre miniștrii demisionari ar putea primi noi roluri David Arahamia, unul dintre principalii deputaţi ai partidului lui Zelenski, a declarat marți că va avea loc o „remaniere guvernamentală majoră”, care va duce la schimbarea a mai mult de jumătate dintre miniştri. „Mâine ne aşteaptă o zi a eliberărilor din funcţie, iar poimâine o zi a numirilor”, a spus el.

Și Kuleba urmează să fie demis

Vestea demiterii ministrului de externe a fost anunțată de Ukrainska Pravda, care citează surse din aturajul preşedintelui Zelenski. Potrivit informaţiilor cotidianului ucrainean, încă nu s-a decis cine va fi numit în locul său, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe Andrii Sîbiga.

Kuleba, născut în 1981, este cel mai tânăr ministru al afacerilor externe din istoria Ucrainei, funcţie pe care o ocupă din 2020, şi unul dintre principalii interlocutori ai Occidentului de la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei la scară largă, în februarie 2022.

Anterior, Kuleba a ocupat funcţia de viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euroatlantică şi de reprezentant permanent al Ucrainei la Consiliul Europei între 2016 şi 2019.

Kuleba este angajat în serviciul diplomatic al Ucrainei şi în Ministerul Afacerilor Externe din 2003.
Cel puţin cinci portofolii erau deja vacante după ce miniştrii au fost demişi sau au demisionat în urmă cu câteva luni, inclusiv portofoliile importante ale agriculturii şi infrastructurii.

„Este un guvern fără miniştri, o criză intelectuală şi de personal la care autorităţile închid ochii”, a comentat deputata din opoziţie Irîna Heraşcenko. Ea a făcut apel la un guvern de uniune naţională care să pună capăt controlului strâns asupra frâielor puterii deţinut de echipa politică a lui Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`