Miniștrii europeni ai energiei au decis încetarea finanțării conductelor de transport de gaze și petrol

Miniștrii europeni ai energiei au decis încetarea finanțării conductelor de transport de gaze și petrol
foto simbol: Pixabay

Miniștrii europeni ai energiei au „decis să înceteze orice sprijin pentru noile proiecte referitoare la dezvoltarea conductelor de gaze natural și de petrol și să introducă criterii de durabilitate obligatorii pentru toate” proiectele de infrastructură energetică.

Cei douăzeci și șapte au convenit vineri să excludă petrolul și gazul din viitoarea infrastructură de transport energetic finanțată de UE, dar au permis conductelor existente să transporte un amestec de hidrogen și gaz până în 2029, o toleranță puternic criticată de ONG-uri, scrie bfmtv.

Miniștrii europeni ai energiei, reuniți la Luxemburg, au „decis să înceteze orice sprijin acordat noilor proiecte referitoare la gazul natural și la petrol și să introducă criterii obligatorii de durabilitate pentru toate” proiectele de infrastructură energetică, indică comunicatul de presă.

Cu toate acestea, „într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2029, poate fi utilizată infrastructura de gaz existentă care a fost adaptată pentru a transporta sau stoca un amestec predefinit de hidrogen cu gaz natural sau biometan („ amestec ”)”, specifică textul acord.

Dar aceste proiecte trebuie să „demonstreze cum, la sfârșitul perioadei de tranziție, vor înceta transportul gazelor naturale și vor fi dedicate în totalitate hidrogenului”.

Poziția statelor va face de acum înainte obiectul negocierilor cu Parlamentul European în cadrul unei revizuiri a regulamentului privind rețelele energetice transeuropene (TEN-E) ale UE, care are ca scop „decarbonizarea și interconectarea” infrastructurii. S-a făcut o excepție pentru lucrările în curs de conectare a Ciprului și Maltei la rețeaua energetică europeană, pentru a le rupe izolarea.

Cu toate acestea, ONG-urile de mediu au denunțat puternic toleranța la „amestec”, care, potrivit lor, va încuraja proiectele de gaze cu pretextul că acestea ar putea fi transformate în cele din urmă în conductele de hidrogen.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație