Miniștrii de externe ai Coreei de Sud și Chinei au purtat discuții marți, în timp ce Seulul explorează modalități de redeschidere a negocierilor de denuclearizare cu Coreea de Nord și de reluare a exporturilor culturale, cum ar fi muzica și filmele K-pop, către China, arată Reuters.
Șeful diplomației sud-coreene, Park Jin, a sosit luni în orașul portuar Qingdao din estul țării pentru întâlniri cu ministrul chinez de externe Wang Yi, în prima vizită la nivel înalt în China a unui membru al administrației președintelui Yoon Suk-yeol.
Discuțiile au loc pe fondul intensificării rivalității dintre China și SUA, iar Park trebuia să liniștească Beijingul în legătură cu legăturile bilaterale, în ciuda legăturilor mai puternice cu Washingtonul și a tensiunilor legate de Taiwan.
Wang a declarat că ambele părți ar trebui să rămână „independente, libere în fața influențelor externe” și să respecte problemele importante ale fiecăreia dintre ele.
„Trebuie să menținem o poziție „win-win” pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și rețelele industriale stabile și fără probleme și nu ar trebui să ne amestecăm în afacerile interne ale celeilalte părți, pe baza egalității și a respectului”, a spus el, potrivit agenției de știri Yonhap.
Park a declarat că cele două țări ar trebui să promoveze interesele comune pe baza respectului reciproc și a valorilor și normelor universale, în contextul în care relația marchează anul acesta cea de-a 30-a aniversare.
El a declarat, înainte de a pleca luni spre China, că poziția Coreei de Sud de a respecta o singură Chină rămâne neschimbată, dar menținerea păcii și a stabilității în Strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea și prosperitatea regională.
Despre Coreea de Nord a spus: „Pe baza principiului consecvent al denuclearizării complete a Coreei de Nord, vom răspunde cu severitate la provocări dar vom menține întotdeauna deschisă ușa pentru dialog”.
De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat stimularea schimburilor culturale și a schimburilor interumane, precum și reluarea exporturilor de muzică K-pop și de filme, telenovele și jocuri coreene, care au fost efectiv interzise pe fondul tensiunilor legate de sistemul american de apărare antirachetă THAAD staționat în Coreea de Sud, a declarat Park.
China susține că puternicul radar al THAAD ar putea avea acces la spațiul său aerian și a redus drastic comerțul și importurile culturale cu Coreea de Sud după ce Seulul a anunțat desfășurarea sistemului în 2016, dând o lovitură majoră relațiilor bilaterale.
Potrivit revistei de muzică americană “Rolling Stone”, K-pop este un „amestec de modă muzică occidentală și de pop japonez“ și utilizează, repetitiv, uneori, cuvinte din limba engleză.“ K-pop «amestecă stiluri și combină rapping-ul cu efecte vizuale și sonore impresionante“. În timp ce în Coreea prin acest termen poate fi înțeleasă aproape orice creație pop-coreean, în afara țării este prin K-Pop se referă muzica exclusiv interpretată de idolii pop coreeni și japonezi.