Ministerul Sănătății din Polonia a înființat un „registru de sarcină”. Femeile vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide

Ministerul Sănătății din Polonia a înființat un „registru de sarcină”. Femeile vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide

Ministrul polonez al sănătății a instituit un registru electronic al femeilor însărcinate, ceea ce stârnește controverse, având în vedere că legea privind întreruperile de sarcină în Polonia este una dintre cele mai severe din Uniunea Europeană, potrivit Digi24.

Inființarea unui registru electronic al femeilor însărcinate în Polonia poate deveni, indirect, chiar mai aspră.

Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide

La începutul lunii iunie, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a lansat un un ordin care cere extinderea Sistemului de Informații Medicale (SIM) printre altele cu o evidență a femeilor gravide.

Susținătorii drepturilor femeilor și politicienii din opoziție se tem că femeile se confruntă cu o supraveghere fără precedent, având în vedere opiniile conservatoare ale unui partid de guvernământ care a înăsprit deja ceea ce a fost una dintre cele mai restrictive legi ale avortului din Europa.

Totodată, se tem că noile date ar putea fi folosite de poliție și procurori împotriva femeilor ale căror sarcini se termină, chiar și în cazuri de avort spontan, sau că femeile ar putea fi urmărite de stat dacă comandă pastile pentru avort sau călătoresc în străinătate pentru avort.

„Un registru al sarcinilor într-o țară cu o interdicție aproape completă a avortului este terifiant”, a spus Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, un parlamentar de stânga.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Wojciech Andrusiewicz, a încercat să atenueze îngrijorările, spunând că numai profesioniștii medicali vor avea acces la date și că modificările sunt făcute la recomandarea Uniunii Europene.

Biserica a contribuit la înăsprirea reglementărilor privind avorturile

Biserica a contribuit în mod semnificativ la înăsprirea reglementărilor privind avorturile, transformând astfel Polonia în statul european cu cea mai severă lege. Întreruperea de sarcină este permisă doar dacă viața sau sănătatea femeii sunt în pericol ori dacă sarcina este consecința unui viol.

„Nu înființăm un registru al sarcinilor. Urmărim doar ca medicii să aibă acces la cât mai multe informații legate de pacienți pentru a le putea asigura acestora cele mai bune servicii și pentru a evita un eventual malpraxis“, ministrul-adjunct al sănătății, Waldemar Kraska, a apărat proiectul în timpul dezbaterii din Sejm (Camera inferioară a Parlamentului).

Waldemar Kraska i-a reproșat opoziției de la Varșovia că „răspândeşte minciuni“: „Nu trebuie să le explic eu medicilor cât de importantă este informația dacă o pacientă este gravidă sau nu. În registru vor figura și alte informații cum ar fi grupa sanguină, alergiile sau implanturile”.

Conform purtătorului de cuvânt al ministerului de resort, Wojciech Andrusiewicz, efortul este menit să îmbunătățească tratamentul medical al pacienților, inclusiv dacă aceștia caută tratament în altă parte a UE, care are 27 de state membre. În cazul femeilor însărcinate, el a spus că acest lucru îi va ajuta pe medici să știe imediat ce femei nu ar trebui să facă radiografii sau anumite medicamente.

„Nimeni nu creează un registru de sarcină în Polonia”, a spus el la postul de știri TVN24.

 Femeile care pierd o sarcină riscă până la 30 de ani de închisoare

Marta Lempart, liderul unui grup pentru drepturile femeilor, Women’s Strike, a anunțat că nu are încredere în guvern pentru a păstra informațiile despre sarcinile femeilor: „A fi însărcinată înseamnă că poliția poate veni la tine oricând, iar procurorii pot veni la tine să-ți pună întrebări despre sarcină”.

De asemenea, aceasta se teme că informațiile obținute de poliție ar putea fi partajate cu presa de stat pentru a dăuna reputației oamenilor. Lempart a explicat că a fost testată pozitiv pentru cu Covid-19 în 2020, iar informația a fost raportată de televiziunea de stat chiar înainte de a obține rezultatele, potrivit Antena 3.

Polonia, o țară predominant catolică, interzice avortul în aproape toate cazurile, mai puțin dacă viața sau sănătatea femeii este pusă în pericol, sau dacă sarcina este rezultatul unui viol sau incest.

În El Salvador, o femeie care pierde copilul riscă până la 30 de ani de închisoare. Conform legii în vigoare în Polonia, femeile care fac ilegal avorturi nu sunt pedepsite. Pasibile de pedeapsa cu închisoarea sunt doar persoanele care le ajută sau le convinge să scape de sarcină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:01 - Diaspora a ajuns la 800.000 de voturi, aproape de milionul atins în turul 2 din 2019
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a sub 9% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”