Un număr de 31 din cei 33 de de mineri chilieni care au stat timp de 69 de zile în subteran anul trecut, fiind blocați în mină în perioada august octombrie 2010, au decis să dea în judecată statul pentru neglijență, motivând că nu au fost verificate condițiile de securitate înaintea incidentului, informează AFP.
Avocatul minerilor a depus vineri o plângere la procuratura tribunalului din Santiago, cerând daune de 540.000 de dolari pentru fiecare dintre cei 31 de mineri, care acuză Serviciul național de geologie și mine că nu a respectat condițiile de securitate din mina San Jose, unde au fost blocați minerii.
Potrivit unui alt miner, mina mai fusese închisă în trecut și era extrem de periculoasă, fiind scena mai multor accidente în trecut.
Plângerea se adaugă uneia emise de familiile minerilor împotriva conducerii minei și a Serviciului de geologie, care solicită indemnizații de mai multe milioane de dolari.
Totodată, minerii solicit pensionarea anticipată, din cauza efectelor psihice și psihologice suferite.
Cei 33 de mineri, blocaţi timp de peste două luni la 700 de metri adâncime în urma unui accident minier, au fost salvaţi în cursul unei operaţiuni care a costat statul chilian aproximativ 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro).