Milioane de sirieni ar urma să primească cetăţenie turcă: Erdogan, anunț surprinzător: "Îi vom ajuta pe prietenii noștri"

Milioane de sirieni ar urma să primească cetăţenie turcă: Erdogan, anunț surprinzător: "Îi vom ajuta pe prietenii noștri"
foto: en.wikipedia.org

Milioanele de sirieni care trăiesc acum în Turcia vor avea șansa să primească cetățenie turcă, conform unei declarații a președintelui Erdogan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă seară că guvernul lucrează la un proiect care, pe termen lung, le-ar permite refugiaților sirieni să obțină cetățenia turcă dacă o doresc, informează hurriyetdailynews.com.

Vreau să anunț o veste bună. Îi vom ajuta pe prietenii noștri sirieni oferindu-le șansa, dacă doresc, să primească cetățenia turcă", a spus liderul turc într-un discurs susținut în provincia Lilis (în sudul Turciei), la frontiera cu Siria, cu ocazia unei ceremonii prilejuite de sărbătoarea Ramadanului, a transmisa presa locală.

Ministerul de Interne ar urma să anunțe în scurt timp procedura de urmat pentru naturalizare, a spus el, fără a face alte precizări despre această inițiativă care riscă să provoace controversă.

"Vă considerăm frații și surorile noastre, nu sunteți departe de patria voastră, ci doar de căminele și de pământurile voastre, deoarece Turcia este de asemenea patria voastră", a adăugat Erdogan în fața unui grup de refugiați sirieni.

Turcia a primit pe teritoriul său circa 2,7 milioane de sirieni care au fugit de războiul civil din țara lor. Conform legislației din Turcia, acești sirieni nu sunt, juridic, refugiați, ci 'invitați'.

Guvernul turc a acordat deja permise de muncă și de rezidență unui grup restrâns de sirieni.

Declarațiile lui Erdogan au declanșat o polemică pe rețelele de socializare, unde multe persoane au ridicat semne de întrebare în legătură cu oportunitatea acestui proiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie