Milioane de copii din Ucraina au nevoie de psihologi ca să treacă peste traumele războiului, dar majoritatea acestora au fugit din țară. Minorii cu nevoi speciale suferă cel mai mult

Milioane de copii din Ucraina au nevoie de psihologi ca să treacă peste traumele războiului, dar majoritatea acestora au fugit din țară. Minorii cu nevoi speciale suferă cel mai mult
O școală din orașul ucrainean Vasilkov, distrusă de bombardamentele efectuate de forțele ruse. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Mykhaylo Palinchak

Copiii cu afecțiuni precum ADHD și autism au fost în mod special afectați de traumele și incertitudinile războiului din Ucraina și de perturbările din viața de zi cu zi, spun familiile și experții. Însă și în cazul copiilor care nu aveau nevoi speciale, situația este gravă, cinci milioane de copii au cerut ajutor psihologic în 2022, arată New York Times.

Ucraina suferă în prezent din cauza unei lipse grave de terapeuți și psihologi, majoritatea au fugit din țară

Viețile a milioane de familii din Ucraina au fost date peste cap de război, schimbând rutinele zilnice. Și pentru mulți copii cu ADHD, autism și alte nevoi speciale, trauma războiului a provocat regresii în dezvoltarea lor.

„Toți copiii au avut cel puțin o formă de declin în ceea ce privește modul în care se simt sau învață, iar copiii cu nevoi educaționale speciale au suferit în special”, a spus Dmytro Vakulenko, psiholog și co-fondator al unei fundații de caritate, Mental Help 365.

Sursa foto: Freepik

Copiii cu nevoi speciale, a spus el, „au nevoie de stabilitate, dar războiul o distruge, chiar dacă ești foarte departe de prima linie”.
Aproape jumătate de milion de copii au solicitat ajutorul psihologilor școlari în problema specifică a dificultăților de învățare exacerbate de război, potrivit Ministerului Educației din Ucraina.

Cinci milioane de elevi au avut nevoie de psihologi în 2022

În general, numărul copiilor care primesc sprijin psihologic în școli s-a dublat de la începutul războiului. Cinci milioane de elevi au consultat psihologii școlii în 2022, comparativ cu 2,5 milioane în anul anterior, a spus ministerul.

Școlile funcționează, de asemenea, sub constrângeri grele. Prin lege, numai școlile cu adăposturi anti-bombă pot avea lecții complete la fața locului, ceea ce înseamnă că mulți elevi trebuie să studieze online sau doar cu jumătate din ore petrecute efectiv în clase.

Mental Help 365, care oferă ajutor terapeutic gratuit, spune că 90% din recomandările pe care le primește sunt pentru copiii cu nevoi speciale.

Dar țara suferă în prezent de o lipsă gravă de terapeuți și psihologi, parțial pentru că mulți dintre ei, la fel ca milioane de alți ucraineni, au părăsit țara ca refugiați, spun experții.

Fiecare psiholog școlar deservește acum aproximativ 600 de copii și pe părinții lor. Timpul de așteptare pentru tratament în centrele de dezvoltare private calificate se poate întinde până la jumătate de an sau mai mult. Sesiunile sunt, de asemenea, costisitoare și adesea nu sunt la îndemâna persoanelor care au fost forțate să-și părăsească casele.

Aceasta înseamnă că multe familii trebuie să meargă la organizații de caritate pentru ajutor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane