Miliardarii ruși își mută superyacht-urile în Maldive, pe măsură ce sancțiunile se înăspresc. Oligarhii cauta soluții tot mai ingeniose pentru a se eschiva în fața măsurilor Occidentului
Cel puțin cinci superyacht-uri deținute de miliardari ruși au fost ancorate sau navigate miercuri în Maldive, o națiune insulară din Oceanul Indian care nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite, au arătat datele de urmărire a navelor, potrivit Reuters..
Sosirea navelor în arhipelagul de lângă coasta Sri Lanka urmează impunerii unor sancțiuni severe occidentale asupra Rusiei, ca represalii pentru invazia sa din 24 februarie a Ucrainei.
Miercuri seara, Forbes a raportat că Germania a confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alișer Usmanov, într-un șantier naval din Hamburg.
Ușmanov se afla luni pe o listă de miliardari care se confruntă cu sancțiuni din partea Uniunii Europene. Un raport Forbes bazat pe trei surse din industria iahturilor preciza că iahtul Dilbar de 156 de metri lungime, evaluat la 600 de milioane de dolari, a fost confiscat de autoritățile germane.
Autoritățile germane nu au răspuns imediat întrebărilor Reuters. Forbes a precizat că reprezentanții lui Ușmanov nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Anterior, superyacht-ul Clio, deținut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, care a fost sancționat de Statele Unite în 2018, a fost ancorat în largul capitalei Male, miercuri, potrivit bazei de date MarineTraffic.
Titanul, deținut de Alexander Abramov, un co-fondator al producătorului de oțel Evraz, a sosit pe 28 februarie.
Alte trei iahturi deținute de miliardari ruși au fost văzute miercuri navigând în apele Maldivelor, arată datele. Printre acestea se numără Nirvana de 88 de metri (288 ft) deținută de cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin. Cele mai multe nave au fost văzute ultima dată ancorate în porturile din Orientul Mijlociu la începutul anului.
Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
Statele Unite au declarat că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietățile rușilor sancționați.
Washingtonul i-a impus sancțiuni lui Deripaska și altor ruși influenți în 2018 din cauza legăturilor lor cu președintele Vladimir Putin, după presupusa intervenție a Rusiei în alegerile din SUA din 2016, pe care Moscova o neagă.