Un miliardar chinez a fost condamnat la 18 ani de închisoare, după ce a criticat modul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, a gestionat pandemia de coronavirus.
Magnatul imobiliar Ren Zhiqiang, a scris scris un eseu dur, criticând răspunsul lui Xi la pandemia de coronavirus. Ulterior, el a fost acuzat de infracţiuni legate de corupţie și condamnat la închisoare.
Marţi, un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren pentru mai multe capete de acuzare, incluzând delapidarea a aproximativ 16,3 milioane de dolari (110,6 milioane de yuani) din fonduri publice, acceptarea de mită şi abuz de putere care au cauzat pierderi în valoare totală de 17,2 milioane de dolari (116,7 milioane de yuani) pentru stat, scrie The Guardian.
Astfel, judecătorii l-au condamnat la 18 ani de închisoare şi au aplicat o amendă de 620.000 de dolari (4,2 milioane de yuani), aceștia precizând că „a mărturisit în mod voluntar toate infracțiunile sale”.
În eseul publicat în luna martie, Ren a criticat represiuneapartidului asupra libertăţii presei. Deși nu îl menţiona pe Xi pe nume, el se referea în mod direct la liderulţării drept un „clovn” înfometat de putere.
„Nu am văzut un împărat care stătea acolo expunându-şi hainele noi, ci un clovn care şi-a dezbrăcat hainele şi a insistat să continue să fie împărat. Fără o mass-media care să reprezinte interesele oamenilor prin publicarea faptelor reale, viaţa oamenilor este devastată atât de virus, cât şi de boala majoră a sistemului”, ar fi scris Ren.
La scurt timp după ce eseul a fost publicat online, Ren a dispărut.
Sistemul judiciar din China are o rată de condamnări de aproximativ 99%, iar acuzaţiile de corupţie sunt adesea folosite pentru a viza persoanele din interiorul Partidului Comunist care se rup de ideologia conducerii.
Condamnarea lui Ren va trimite astfel un mesaj altor membri ai elitei chineze că orice critică publică adusă lui Xi nu va fi tolerată.
China se confruntă cu un al cincilea val al pandemiei de COVID-19, a avertizat un expert de la Centrul de Control şi Prevenţie a Bolii, potrivit The Guardian.
Epidemiologul-şef Wu Zunyoua împărţit primele patru valuri în următoarele categorii:
1. declanşarea epidemiei în Wuhan, controlată până la începutul lunii martie;
2. o epidemie regională în nord-estul Chinei, în aprilie şi mai, determinată de cazuri importate;
3. focarul izbucnit în iunie la o piaţă din Beijing;
4. descoperirea de cazuri în oraşele din nord-est Dalian şi Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, în luna iulie.
„Cu excepţia epidemiei din Wuhan, focarele au fost sporadice, cazuri regionale şi au fost eficient controlate”, a mai spus el.