Mii de persoane au rămas cu dizabilități, după administrarea vaccinului AstraZeneca. Ce sumă pot primi drept despăgubire

Mii de persoane au rămas cu dizabilități, după administrarea vaccinului AstraZeneca. Ce sumă pot primi drept despăgubire
Sursă foto: Freepik

Mii de persoane au dezvoltat afecțiuni după administrarea vaccinului AstraZeneca. Acum, Marea Britanie va înființa un program prin care să le fie plătite despăgubiri persoanelor afectate.

În Marea Britanie, schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri (Vaccine Damage Payment Scheme – VDPS), finanțată de guvern, încearcă să facă față numărului foarte mare de oameni care susțin că suferă de efecte secundare ale vaccinului. Astfel, o nouă schemă de despăgubiri ar putea fi înființată pentru persoanele care spun că dozele suplimentare le-au provocat un handicap, după ce tot mai mulți oameni s-au plâns că sistemul existent este „depășit”, potrivit Daily Mail.

AstraZeneca, acționată în judecată

După ce compania farmaceutică a fost acționată în judecată, AstraZeneca a recunoscut, la începutul acestui an, că vaccinul său împotriva Covid poate provoca un efect secundar care duce la cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite. Compania este dată în judecată într-o acțiune colectiv, fiind acuzată de decesul sau rănirea gravă a zeci de persoane.

Peste 15.000 de persoane au solicitat despăgubiri de la VDPS, în Marea Britanie, pentru presupusele prejudicii cauzate de vaccinurile Covid, dar doar 188 de persoane au primit dreptul la plată. Printre cei care au fost despăgubiți s-au aflat persoane care au suferit afecțiuni precum accident vascular cerebral, atac de cord, cheaguri de sânge periculoase, inflamația măduvei spinării, umflarea excesivă a membrului vaccinat și paralizia facială.

Chiar dacă majoritatea cererilor de despăgubire sunt venite din partea unor persoane cărora le-a fost administrat vaccinul produs de AstraZeneca, există cereri și de la persoane cărora le-au fost administrate vaccinurile produse de Pfizer sau Moderna.

Condițiile pentru primirea compensației

VDPS acordă suma de 120.000 de lire sterline persoanelor care au fost grav afectate și familiilor celor care au murit, ca urmare a vaccinării împotriva anumitor boli, inclusiv Covid. Pentru a se califica, persoanele trebuie considerate 60% cu handicap.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`