Italia este paralizată de o grevă generală a angajaţilor din sectorul public. Mii de oameni s-au adunat la Roma pentru a protesta faţă de austeritatea impusă de guvernul Mario Monti. Sindicaliştii avertizează că protestele se vor intensifica în zilelele următoare şi vor continua până când guvernul va ţine cont de cerinţele lor.
Demonstranţii s-au adunat în faţa sediului Guvernului de la Roma ca să organizeze cea mai mare mişcare de protest de la instituirea cabinetului Monti. Medicii, profesorii şi angajaţii din administraţia publică au refuzat să meargă la muncă şi au explicat în stradă care sunt nemulţumirile lor.
„Angajaţii de acum plătesc de câteva ori în plus efectele pachetului economic pe care guvernul încearcă să-l impună. Mai întâi din cauza reducerilor de salarii, pentru că salariile scad în timp ce inflaţia creşte, iar noi avem salariile îngheţate până în anul 2017. În plus, vor să mărească şi taxele” a declarat unul dinter manifestanți.
Sindicaliştii avertizează că protestul poate deveni general dacă nu se ajunge la un consens cu executivul. Cetăţenii acuză guvernul că a plănuit redresarea economiei doar pe spinarea lor, dar economiştii au găsit şi o altă explicaţie pentru măsurile impuse de guvern.
Cabinetul italian tocmai a primit votul de încredere pentru bugetul de criză pe care l-a pregătit pentru 2012. Austeritatea italiană prevede mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 66 de ani, precum şi mărirea mai multor taxe şi impozite. Premierul italian, Mario Monti a declarat că prin adoptarea reformelor, Italia va putea economisi 20 de miliarde de euro până în 2014.