Mii de oameni au protestat împotriva guvernului premierului Orban și a „inflației galopante”

Publicat: 24 10. 2022, 09:56
Actualizat: 27 10. 2022, 11:10
Mii de oameni au protestat împotriva guvernului premierului Orban și a "inflației galopante", sursă foto: captură YT

Mii de maghiari, inclusiv profesori și studenți, au mărșăluit duminică prin Budapesta pentru a protesta împotriva guvernului, cerând salarii mai mari pentru profesori și o limitare a inflației în creștere care erodează veniturile, arată Reuters.

Oamenii au ieșit la protest imediat după ce Orban s-a angajat să păstreze stabilitatea economică

Mergând pe un pod peste Dunăre, protestatarii au afișat bannere precum „Orban dispari” și „Fără profesori, fără viitor”, la câteva ore după ce premierul naționalist Viktor Orban s-a angajat să păstreze stabilitatea economică și să mențină un plafon la facturile de energie pentru gospodării, chiar dacă UE alunecă într-o „criză economică”.

Dar, la cel mai recent dintr-o serie de proteste antiguvernamentale, participanții au declarat că guvernul său i-a dezamăgit pe profesori oferindu-le salarii de mizerie, în timp ce inflația, care a depășit 20% în septembrie și continuă să crească, a devenit insuportabilă.

„Sunt aici… pentru copiii mei, ar trebui să existe o schimbare”, a declarat Gyongyi Bereczky, un poștaș, care s-a alăturat pentru prima dată protestelor.

„Această inflație galopantă… nu mai putem economisi deloc, pur și simplu nu putem ajunge la sfârșit de lună, deoarece prețurile cresc vertiginos.”

Profesorii și studenții au protestat pentru salarii mai mari, o soluție care să rezolve problema cu deficitul tot mai mare de cadre didactice și pentru dreptul la grevă.

Foto: Hepta – Abaca Press / AA/ABACA

În timp ce țara a marcat aniversarea revoltei din 1956 împotriva regimului sovietic, Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a declarat mai devreme, duminică, că anul viitor va reprezenta o provocare din cauza războiului din Ucraina vecină.

„Un război în est și o criză economică în vest”, a declarat Orban în fața susținătorilor din Zalaegerszeg, la aproximativ 200 km vest de Budapesta, adăugând că există „o criză financiară și o recesiune economică în UE”.

„În 1956 am învățat că este nevoie de unitate în vremuri dificile… vom păstra stabilitatea economică, toată lumea va avea un loc de muncă, putem apăra schema de plafonare a facturilor la energie, iar familiile nu vor fi lăsate singure.”

Forintul s-a prăbușit la începutul acestei luni la minime record

Plafoanele la facturile de gaz și electricitate au fost un punct cheie al politicilor lui Orban, dar costurile schemei au crescut în acest an din cauza creșterii prețurilor la energie, împovărând bugetul de stat.

Guvernul a fost nevoit să elimine plafonul pentru gospodăriile cu consumuri mai mari începând cu 1 august.

Acesta urmează să modifice bugetul pentru 2023 în decembrie, deoarece legea bugetului, aprobată în iulie, prevedea o creștere economică de 4,1% anul viitor, în timp ce inflația era estimată la 5,2% – previziuni devenite între timp caduce din cauza creșterii prețurilor cu două cifre. În prezent, se așteaptă ca creșterea economică să încetinească la 1% anul viitor.

Forintul s-a prăbușit la începutul acestei luni la minime record, forțând banca centrală să majoreze ratele dobânzilor într-o măsură de urgență.