Mii de georgieni susținători ai opoziției au cerut noi alegeri și eforturi pentru integrarea în UE

Publicat: 12 11. 2024, 08:03
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Mii de susținători ai opoziției s-au adunat în capitala Georgiei, cerând noi alegeri sub supraveghere internațională, pe fondul pretențiilor de interferență a Rusiei în votul parlamentar din 26 octombrie.

Protestatarii au respins rezultatele alegerilor

Protestatarii au fluturat steagurile Georgiei și ale Uniunii Europene și s-au adunat în fața parlamentului georgian. Ei au cerut noi alegeri parlamentare sub supraveghere internațională și o anchetă asupra presupusei fraude electorale.

Giorgi Vashadze, liderul Coaliției Mișcării Naționale Unitate, a promis că opoziția „va lupta până la capăt”.
„Alegerile au fost manipulate masiv, de aceea nu recunoaștem rezultatele alegerilor”, a spus el. „Scopul nostru sunt noi alegeri, scopul nostru este să formăm un nou guvern, care să conducă Georgia către integrarea europeană”.

Liderii opoziției au promis că vor boicota sesiunile parlamentului și vor organiza proteste regulate până când cererile lor vor fi îndeplinite.
Comisia Electorală Centrală a declarat că partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat aproximativ 54% din voturi. Liderii săi au respins afirmațiile opoziției de fraudă la vot.

Observatorii electorali europeni au spus că alegerile au avut loc într-o atmosferă „divizată”, marcată de cazuri de luare de mită, vot dublu și violență fizică.

Opoziția a acuzat Georgian Dream, care a fost înființat de Bidzina Ivanishvili, un miliardar umbră care și-a făcut avere în Rusia, că devine din ce în ce mai autoritar și înclinat spre Moscova. A adoptat recent legi similare cu cele folosite de Kremlin pentru a restrânge libertatea de exprimare și drepturile LGBTQ+, anunță France24.

Președinta Georgiei cere ajutorul UE și SUA

Președinta Salome Zourabichvili, care a respins rezultatele oficiale, spune că Georgia a căzut victimă presiunilor din partea Moscovei împotriva aderării la UE. Zourabichvili, care deține o poziție preponderent ceremonială, a cerut Statelor Unite și UE să susțină demonstrațiile.

Oficialii de la Washington și Bruxelles au cerut o anchetă completă a alegerilor, în timp ce Kremlinul a respins acuzațiile de imixtiune.

Mulți georgieni au văzut alegerile parlamentare ca pe un referendum esențial cu privire la efortul țării de a adera la UE. UE a suspendat procesul de cerere de aderare al Georgiei pe termen nelimitat din cauza adoptării în iunie a unei „legi a influenței străine” în stil rusesc.

Parlamentarii din mai multe națiuni UE au participat la mitingul de luni într-o demonstrație de solidaritate cu protestatarii.

„Cineva încearcă să vă ia libertatea, cineva încearcă să vă ia democrația, țara, apartenența la UE și NATO”, a declarat Zygimantas Pavilionis, un membru al parlamentului lituanian, la miting. „Nu renunţați. Luptați pentru libertatea voastră, luptați pentru democrație, luptați pentru țara voastră, luptați pentru apartenența la UE și NATO.”