Mii de delfini ucişi, de la începutul războiului, de sonarele submarinelor ruseşti

Mii de delfini ucişi, de la începutul războiului, de sonarele submarinelor ruseşti
Mii de delfini ucisi de sonarele rusesti Sursă foto: Hepta - Zuma Press / PPI

Un reputat specialist ucrainean pentru a trage un semnal de alarmă referitor la scăderea dramatică a populaţiilor de delfini din  Marea Neagra afectate de operaţiunile militare ale Federaţiei Ruse. Ivan Rusev, doctor în științe biologice din Parcul Național „Tuzlivski Lymani” din regiunea Odesa, susţine într-un interviu acordat pentru LA Stampa, că de la începutul războiului din Ucraina, au murit cel puțin cinci mii de delfini în apele mării.

Potrivit surselor citate, mamiferele marine sunt victime nevinovate ale războiului demarat de Rusia pentru dezintegrarea Ucrainei: cauza morții lor se găsește în sonarele navelor şi submarinelor militare care sunt folosite de Flota Rusiei în larg şi care dăunează auzului delfinilor afectând fatal capacitatea lor de ecolocație pe care se bazează pentru a vâna, a naviga sau de a evita prădătorii. Pierderea acestor capacități vitale pune in mare pericol supravieţuirea mamiferelor marine: „Devin complet dezorientate, își pierd punctele de reper: se lovesc de pietre și nu mai pot căuta hrană iar delfinii care nu se mai pot hrăni pierd foarte repede în greutate ”, a menţionat Rusev în interviu.

Numărul delfinilor morţi din cauza războiului poate ajunge la chiar zeci de mii

Numărul de 5000 delfini morţi este însă subestimat, pentru că nu toți delfinii morți eșuează pe plajă, mulți sfârşind pe fundul mării. Echipa lui Rusev poate să monitorizeze, în prezent, „doar 3-5% din coasta ucraineană”, motiv pentru care numărul real ar putea fi de până la „zeci de mii” mamifere:

„Este o tragedie uriașă – explică Rusev – oamenii trebuie să realizeze că moartea delfinilor în Marea Neagră marchează moartea ecosistemului său. Este o tragedie ecologică. Delfinii, cele mai inteligente animale din lume, pier din cauza războiului” a precizat acesta.

Înainte de război, un studiu cuprinzător al populației de cetacee din Marea Neagră a constatat că în Marea Neagră existau cel puțin 253.000 de delfini și că populațiile „nu s-au micșorat în ultimii 20 de ani”. Acum, oamenii de știință specialişti în mediu din Turcia, Bulgaria și România au raportat o creștere semnificativă a numărului de delfini morți aduși la țărm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`