Donald Trump, lăudat de un celebru scriitor francez: Este unul dintre cei mai buni preşedinţi americani pe care i-am văzut

Donald Trump, lăudat de un celebru scriitor francez: Este unul dintre cei mai buni preşedinţi americani pe care i-am văzut
Foto: Captură Youtube

Donald Trump este un președinte bun. Sub acest titlu, scriitorul Michel Houellebecq, unul dintre cei mai apreciați autori francezi ai momentului, semnează un articol de opinie în Harper’s Magazine în care susține că prezintă perspectiva unui străin asupra activității lui Trump la Casa Albă.

Houellebecq își începe argumentația precizând că înțelege rușinea pe care o simt unii americani pentru faptul că au ”un clovn îngrozitor” drept lider.

Pe de altă parte, scriitorul notează că ”Trump continuă și amplifică politica de dezangajare (pe fronturile din Orientul Mijlociu – n.r.) inițiată de Obama, ceea ce este o veste foarte bună pentru restul lunii. (…) Americanii au încetat să mai încerce să răspândească democrația în cele patru colțuri ale lumii. (…) Americanii nu mai sunt gata să moară pentru libertatea presei. De fapt, care libertate a presei?”.

Michel Houellebecq precizează că noile politici ale SUA din domeniul comerțului reprezintă o adevărată ”gură de aer proaspăt” și consideră că americanii au făcut un lucru bun prin faptul că și-au ales un președinte provenit din ceea ce se numește ”societatea civilă”.

”Președintele Trump rupe tratatele și acordurile comerciale atunci când crede că este greșit să le semneze. Are dreptate; liderii trebuie să știe își ia o perioadă de răgaz și să se retragă din înțelegerile proaste”, este de părere francezul.

”Președintele Trump a fost ales pentru a proteja interesele lucrătorilor americani; el protejează interesele lucrătorilor americani.

Președintelui Trump nu îi place Uniunea Europeană; crede că noi nu avem prea multe în comun, cel puțin nu «valorile»; eu numesc asta un noroc pentru că… ce valori? «Drepturile omului»? Serios? El ar vrea să negocieze cu fiecare țară în parte și eu cred că este de preferat să fie așa. Eu nu cred că forța vine din unitate. Părerea mea este că noi, în Europa, nu avem valori comune, nici interese comune, că, într-un cuvânt, Europa nu există. (…) Pe scurt, Europa este doar o idee proastă care s-a transformat treptat într-un vis urât din care va trebui, în cele din urmă, să ne trezim”, își continuă scriitorul francez argumentația.
Michel Houellebecq scrie și că, la fel ca Donald Trump, și el este încântat de Brexit și că este de acord cu liderul de la Casa Albă care nu îl consideră pe Vladimir Putin un partener nedemn de negociere.

Autorul din Hexagon amintește și că Trump a reușit chiar ”să îmblânzească nebunul nord-coreean”.

De asemenea, Houellebecq precizează și că împărtășește viziunea liderului american care s-a declarat recent ca fiind un ”naționalist”.

”Franța ar trebui să părăsească NATO, dar poate că un astfel de pas va fi inutil dacă lipsa finanțării operaționale va duce la dispariția NATO. Iar acesta ar fi un motiv în plus pentru a-l lăuda pe Trump”, mai scrie Houellebecq.

”În concluzie, Trump este unul dintre cei mai buni preşedinţi amerciani pe care i-am văzut. Pe plan personal, el este, desigur, destul de respingător. (…) Trebuie să vă obișnuiți cu această idee, americanilor: în cele din urmă, poate că Donald Trump este o încercare necesară pentru voi”, conchide Michel Houellebecq.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie