Metodologia și modul de aplicare a MCV în România și Bulgaria, dezbătute în Parlamentul European

Publicat: 13 03. 2013, 08:27
Parlamentul European va dezbate în sesiunea sa plenară de miercuri, de la Strasbourg, metodologia şi modul de aplicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria. Dezbatarea...

Parlamentul European va dezbate în sesiunea sa plenară de miercuri, de la Strasbourg, metodologia şi modul de aplicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria.

Dezbatarea vine în urma unei hotărâri luate în cadrul Conferinţei preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European.

Decizia aderării României la spaţiul Schengen a fost încă odată amânată, după ce săptămâna trecută, în cadrul Consiliului JAI, mai multe ţări s-au opus aderării României.

Ţara noastră aşteaptă acum un nou raport MCV care va fi prezentat la sfârşitul acestui an.

Întâlnirea oficialilor europeni figurează pe agenda actualizată a plenarei sub forma Mecanismul de Cooperare şi verificare: metodologie, aplicarea actuală şi viitorul său, care va pleca de la o declaraţie a Comisiei Europene.

Sunt voci care susţin că este vorba despre o dezbatere în care trebuie clarificate anumite aspecte care ţin şi de metodologia prin care se realizează astăzi MCV- ul, dar şi de felul în care se aplică. La dezbatere este asteptată şi Viviane Reding, Comisarul European pentru Justiţie şi drepturi fundamentale.

Săptămâna trecută în cadrul Consiliului JAI, ministrul olandez pentru Securitate şi Justiţie Fred Teeven a declarat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen trebuie luată după raportul MCV pe care Comisia Europeană urmează să îl prezinte în decembrie.

Teeven a mai spus că este necesar pentru aderare ca ambele ţări să aibă la activ două raporte cosecutive pozitive pe MCV. La Consiliul JAI nu s-a luat nicio decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din cauza opoziţiei mai multor state membre.

Germania şi Finlanda au fost statele care au anunţat dinaintea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne că se vor opune intrării celor două ţări dacă se va ajunge la vot.

Raportul Comisiei Europene de la sfârşitul acestui an va analiza progresele făcute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare de ambele ţări, atât România, cât şi Bulgaria. Un raport intermediar pentru România a fost prezentat pe 30 ianuarie, iar ultimul raport pentru Bulgaria a fost în iulie 2012.