Oligarhii ruși sunt gata să doneze o parte din bunurile lor Ucrainei pentru a fi excluși de pe lista sancțiunilor occidentale, notează ziarul german Handelsblatt.
„O astfel de înțelegere ar putea oferi anumite beneficii tuturor părților: Kievul primește miliarde, Occidentul evită dezbaterea despre expropriere, iar oligarhii se întorc la viața lor luxoasă”, relatează publicația din Germania.
Oligarhii din Rusia se confruntă cu mai multe probleme. Proprietățile lor sunt confiscate sau înghețate în Occident. Oamenii de afaceri își pierd iahturi, case și alte obiecte de lux. Mai mult, conturile acestora sunt blocate și nu mai pot fi folosite.
Miliardarii sunt presați și de autoritățile ruse. Aceștia sunt pedepsiți pentru curajul de a critica desfășurarea „operațiunii speciale” pe teritoriul Ucrainei. Mai mulți oligarhi au murit în circumstanțe bizare. Se presupune că aceștia au fost lichidați de Kremlin, pentru că liderului rus îi frică de o eventuală trădare din partea apropiaților săi.
Oleg Tinkov, un oligarh rus sancționat de Marea Britanie, a fost obligat de Kremlin să-și vândă participația la o bancă importantă pe care a fondat-o. Presiunea din partea Moscovei au venit după ce a criticat dur războiul din Ucraina.
Tinkov a declarat pentru The New York Times că Moscova le-a impus directorilor Băncii Tinkoff să întrerupă legăturile cu el, la o zi după ce a publicat o postare pe Instagram în care a clasificat războiul drept un „masacru”, potrivit The Moscow Times.
Tinkov și-a vândut pachetul de 35% din TCS, grupul care deține 100% din Tinkoff Bank, companiei Interros a magnatului rus Vladimir Potanin, săptămâna trecută. Acesta nu a dezvăluit prețul, menționând doar că și-a vândut participația la 3% din ceea ce credea a fi valoarea acesteia. Bursa din Londra a evaluat pachetul de 35% la peste 20 de miliarde de dolari anul trecut.
„M-au făcut să-l vând din cauza declarațiilor mele”, a spus Tinkov într-un interviu publicat duminică.
Marea Britanie l-a sancționat pe fondatorul Tinkoff Bank prin înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie. Povestind amenințarea Kremlinului, Tinkov a spus că directorilor băncii li s-a transmis următorul mesaj: „Vom naționaliza banca dumneavoastră dacă nu o vinde… și dacă nu schimbați numele”.
Tinkoff Bank, care a declarat că nu a existat „nicio amenințare împotriva conducerii băncii”, a anunțat pe 22 aprilie că își va schimba numele în acest an.
Magnatul rus a adăugat că a angajat gărzi de corp: „Mi-au spus: «decizia în privința dumneavoastră a fost luată». Asta înseamnă că aș putea fi ucis. Nu exclud posibilitatea”.