Meteoritul care s-a prăbuşit în Berlin are peste 4 miliarde de ani. Specialiștii au aflat de ce mirosea „a ouă stricate”

Publicat: 04 08. 2024, 18:06
Sursa foto: Shutterstock

Meteoritul care s-a prăbușit lângă Berlin are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani și aparține clasei rare de aubriți, au scris oamenii de știință într-un articol publicat în revista Meteoritics and Planetary Science.

Asteroidul diminutiv 2024 BX1 a ars pe 21 ianuarie lângă Berlin într-un spectacol ceresc, potrivit northerndailyleader.

Fragmente au căzut pe pământ în regiunea Havelland din statul Brandenburg care înconjoară capitala Germaniei și multe au fost adunate de oameni de știință și colecționari.

Aproximativ 202 fragmente cu o greutate totală de 1,8 kg au fost găsite într-un câmp împrăștiat în apropierea satelor din Brandenburg Ribbeck, Berge și Lietzow, împrăștiate pe o suprafață de 1,5 km pe 10 km.

Oamenii de știință au numit meteoritul Ribbeck după locul unde a fost găsit.

Un studiu realizat de cercetători conduși de Institutul de Planetologie de la Universitatea din Munster, care a fost publicat miercuri în jurnal, a constatat că Ribbeck aparține clasei extrem de rare de aubriți, care sunt bogate în magneziu și siliciu.

Ribbeck deține un statut special în această clasă rară, deoarece roca conține o proporție excepțional de mare de feldspați, un mineral care aparține grupului de silicați, au descoperit oamenii de știință.

Grupul de cercetare presupune că corpul părinte al lui Ribbeck are aproximativ 4,5 miliarde de ani și provine din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Oamenii de știință au explicat și de ce fragmentele miroseau intens a hidrogen sulfurat, un miros asemănător cu cel al ouălor putrezite – reacții chimice dintre fazele minerale și umiditatea, rezultată din zăpadă și dezgheț, au provocat mirosul și au modificat mineralogia rocii.