Mercenarii Wagner vor să destabilizeze flancul estic al NATO, spune premierul polonez

Mercenarii Wagner vor să destabilizeze flancul estic al NATO, spune premierul polonez
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Premierul Poloniei atrage atenția asupra unor posibile provocări din partea Wagner care se află în Belarus.

Soldații Wagner au început antrenamentele cu armata națională a Belarusului

„Trebuie să fim conștienți de faptul că numărul provocărilor va crește”, a spus Mateusz Morawiecki, joi, după întâlnirea cu președintele lituanian Gitanas Nauseda în estul Poloniei. „Grupul Wagner este extrem de periculos și este mutat pe flancul estic pentru a-l destabiliza”.

Politicienii s-au întâlnit în Suwalki Gap, o zonă puțin populată, dar importantă din punct de vedere strategic, a teritoriului polonez, între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, care unește statele baltice cu alte state membre NATO.

Nauseda a spus că numărul luptătorilor Wagner din Belarus ar putea fi mai mare de 4.000.
„Nu trebuie să vorbim doar despre măsuri la nivel național, ci și… ce ar trebui făcut dacă această situație devine și mai complicată, inclusiv închiderea graniței cu Belarus”, a spus Nauseda, citat de Aljazeera.

„Acest lucru ar trebui făcut într-o manieră coordonată între Polonia, Lituania și Letonia.”
Laurynas Kasciunas, președintele Comitetului Național de Securitate și Apărare Seimas, a declarat reporterilor că mercenarii Wagner din Belarus, cu puterea lor de luptă actuală, nu reprezintă o amenințare militară convențională.

Dacă reprezintă o mare amenințare în viitor, a spus el, „va depinde de scenarii ulterioare, de modul în care sunt înarmați și de ordinele lor”.

În Polonia, unii critici ai guvernului consideră că exagerează amenințarea înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an.

Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a acuzat partidul de guvernământ că s-a folosit de Wagner pentru a stârni frica înainte de alegeri, ceea ce partidul a negat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital