Membrii G7 vor oferi Ucrainei un pachet de securitate pe termen lung, după ce au fost reținuți cu privire la momentul aderării acesteia la NATO

Membrii G7 vor oferi Ucrainei un pachet de securitate pe termen lung, după ce au fost reținuți cu privire la momentul aderării acesteia la NATO
Avionul de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Harald Tittel

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acordul va trimite un „semnal puternic” președintelui rus Vladimir Putin.

Pachetul de securitate va include echipamente de apărare, instruire și schimb de informații

Măsura decisă de G7 intervine după ce președintele ucrainean Zelenski a criticat reticența NATO de a oferi Kievului un termen concret în care va avea loc aderarea la alianță.

Sunak a declarat că aliații Kievului își intensifică „aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.

El a adăugat că sprijinirea „Kievului către aderarea la NATO”, precum și „aranjamentele formale, multilaterale și bilaterale” ale membrilor NATO ar trimite un mesaj clar președintelui rus și „ar readuce pacea în Europa” – citează BBC.

facebook/ Rishi Sunak

Sunak a mai spus că Regatul Unit a jucat un rol de lider în acordul care a implicat partenerii G7, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA.

Președintele SUA, Joe Biden, a sugerat anterior un model pentru Ucraina similar cu acordul încheiat de țara sa cu Israelul. În cadrul acelui acord, Washingtonul s-a angajat să ofere un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, timp de un deceniu.

Dar, spre deosebire de apartenența la NATO – acesta nu include o clauză de a veni în ajutorul națiunii vizate în timpul unui atac.

Faptul că nu există un termen pentru când va adera Ucraina la NATO este un eșec

Anunțul G7 vine după ce NATO a declarat că Ucraina ar putea adera la alianța militară „atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile” – o întârziere pe care Zelenski a numit-o „absurdă”.

Marți, adresându-se mulțimii din capitala lituaniană, Zelenski a declarat: „NATO va oferi Ucrainei securitate – Ucraina va face alianța mai puternică”.

Decizia de a nu oferi niciun fel de termen în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO este considerată un eșec pentru Ucraina.

Unele state membre se tem că aderarea rapidă a Ucrainei ar putea stimula Rusia să intensifice și să prelungească războiul.

Summitul de la Vilnius a început la o zi după ce Turcia a renunțat la opoziția sa față de aderarea Suediei la alianța militară.

Anterior, Turcia a petrecut luni de zile pentru a bloca candidatura Suediei, acuzând-o că găzduiește militanți kurzi.

Această țară va deveni acum cel de-al 32-lea membru al alianței, după ce Finlanda, care se învecinează cu Rusia, s-a alăturat în aprilie.

Ambele țări și-au anunțat intenția de a adera la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina.

O coaliție formată din 11 țări va începe în luna august antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 de fabricație americană într-un centru care va fi înființat în România, au declarat oficialii.

SUA au dat undă verde aliaților săi occidentali pentru a furniza Ucrainei avioane avansate, inclusiv F-16

În luna mai, SUA au dat undă verde aliaților săi occidentali pentru a furniza Ucrainei avioane avansate, inclusiv F-16, un upgrade semnificativ față de avioanele din epoca sovietică pe care le folosește în prezent.

O coaliție formată din 11 țări va începe în luna august antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 de fabricație americană într-un centru care va fi înființat în România, au declarat oficialii, sursă foto: captură YT

Ucraina a făcut în repetate rânduri presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a le furniza avioane pentru a o ajuta în contraofensiva sa recent începută, care urmărește să recupereze teritoriul confiscat de Rusia.

Cu toate acestea, experții spun că pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota și opera avioanele occidentale va dura ceva timp.

În plus față de pactul de securitate al G7, Marea Britanie a anunțat că intenționează să livreze Ucrainei peste 70 de vehicule de luptă și logistice, cu scopul de a ajuta operațiunea sa de contraofensivă.

Între timp, Rusia a lansat marți seară, pentru a doua noapte consecutivă, un val de atacuri kamikaze cu drone asupra Kievului și a regiunii sale, a declarat armata ucraineană.
Potrivit primelor informații, nu au fost raportate imediat victime sau distrugeri majore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:50 - O tânără care umbla dezbrăcată într-un mall din Constanța, dusă la Psihiatrie. Era dezorientată și incoerentă în vorbire
19:45 - Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, rămâne în arest. Decizia este defintivă
19:39 - Cine votează legile în România. Năsui (USR): „Noi am avut, în Comisia de buget-finanțe, multe personaje, inclusiv un domn care a ajuns și ministru și care a avut Bacalaureatul la 39 de ani și a făcut rapid câteva facultăți în trei ani” (VIDEO)
19:35 - Drama care i-a marcat viața. Mihai Stoica, despre momentul în care a aflat că fiica lui are cancer: „Avea metastaze în tot corpul”
19:23 - Oana Roman, noi dezvăluiri despre viața sa amoroasă. Își dorește vedeta să se recăsătorească? „Eu iubesc”
18:55 - Răspunsul lui Nicușor Dan, întrebat dacă e posibilă o finală a alegerilor prezidențiale între el și Crin Antonescu (VIDEO)
18:54 - Nicușor Dan respinge afirmațiile Elenei Lasconi: „Niciodată nu i-am cerut să se retragă în favoarea lui Ciucă” (VIDEO)
18:47 - Connect-R și-a cerut scuze public față de Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care cenzurează”
18:37 - Nicușor Dan, despre o eventuală finală Simion-Ponta: “Dacă lucrul ăsta se confirmă peste 2-3 săptămâni, trebuie să avem o discuție. Propunerea este să rămână doar un pro-occidental, care să fie sigur că intră în turul 2” (VIDEO)
18:23 - Situație fără precedent într-o școală din Botoșani. O elevă a aflat în timpul orei de biologie că este însărcinată