Un medicament împotriva infecției cu Covid-19 este conceput la Institutul Pasteur din Lille, Franța. Este vorba despre o moleculă a unui produs care este pe piață, dar care este mai eficient, inclusiv hidroxiclorochina.
Studiile care se fac în prezent vor fi făcute publice la încheierea acestora, a declarat directorul general al institutului,dr. Xavier Nassif.
Specialiștii au constatat„o putere considerabilă împotriva virusului”,conformdr.Benoit Deprez,director științific al Institutului Pasteur din Lille.
„Molecula care s-a remarcat nu este doar activă, dar, mai important, este capabilă să blocheze virusul să nu se răspândească în celule, Mai mult, acest medicament, utilizat de ani de zile, are foarte puține efecte secundare și este, în general, bine tolerat – ceea ce îl face un candidat puternic. Alte studii de laborator au arătat că blochează virusul să nu se multiplice în mai multe tipuri de celule, inclusiv în celulele pulmonare umane de bază. Toate aceste teste au fost făcute in vitro – sau într-un laborator – așa că suntem precauți, pentru că trebuie să confirmăm eficiența medicamentului in vivo, adică dacă molecula este capabilă să blocheze replicarea la fel de eficient la om”a declarat dr. Xavier Nassif,citat deFrance 24.
„Dacă arătăm că această moleculă poate bloca înmulțirea virală la om, este gata pentru utilizare imediată. Este un medicament cu mai multe caracteristici: a fost administrat deja oamenilor fără prea multe efecte secundare și poate fi administrat pe gură, în loc de injecții. Studiile clinice ne vor spune care sunt cele mai bune indicații de utilizare”a spus directorul Institutului Pasteur din Lille.
Acest medicament ar putea săprevină infectarea celor care intră în conctact cu persoanele care îl au deja.
„Ar împiedica subiecții să se îmbolnăvească grav, odată infectați. De asemenea, ar putea preveni ca cei care intră în contact cu subiectul să devină purtători ai virusului. Medicamentul, atunci când este administrat pacienților asimptomatici, ar putea, de asemenea, să îi împiedice să răspândească virusul pe perioade lungi de timp, reducând astfel carantina. Rezultatele acestor studii clinice ne vor ajuta să stabilim utilizările exacte ale medicamentului și eventualul impact asupra modului în care este gestionată epidemia”a mai spus dr. Xavier Nassif.