CORONAVIRUS | Stare îmbunătățită pentru două treimi din pacienții infectați cu COVID-19, după admistrarea unui medicament experimental american

Publicat: 11 04. 2020, 12:54

În plină pandemie de coronavirus, când oamenii din întreaga lume își pun speranța în găsirea și comercializarea unui vaccin care să prevină infecția, compania americană Gilead Sciences pare să fi dezvoltat un medicament experimental, intitulat remdesivir, care s-a dovedit a fi eficient pentru peste două treimi dintre o serie de pacienți grav bolnavi, infectați cu coronavirus.

Condiția celor 61 de pacienți testați a început să se îmbunătățească vizibil după tratamentul cu remdesivir, conform unei analize efectuate de New England Journal of Medicine, autorul lucrării și directorul epidemiologic al spitalului din Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, Dr. Jonathan Grein, numind rezultatele ca fiind „pline de speranță”.

Cu toate acestea, datele nu ar fi atât de concludente, deoarece numărul de pacienți pe care a fost testat tratamentul a fost mic, detaliile dezvăluite fiind limitate, iar timpul de urmărire a fost relativ scurt (10 zile).

Mai exact, înainte de tratament, 30 dintre pacienți erau dependenți de ventilatoare mecanice, iar patru erau conectați la o mașină care pompează sângele printr-un oxigenator artificial.

După o monitorizare mediană de 18 zile, 36 de pacienți din totalul subiecților au avut o îmbunătățire a ratei de susținere a oxigenului și și-au îndepărtat tuburile de respirație. Alți 25 de pacienți au fost eliberați din spital, în timp ce 7 pacienți au murit. Alte 12 persoane au avut reacții adverse grave, inclusiv disfuncție a mai multor organe, șoc septic și leziuni renale acute, notează Reuters.

Compania Gilead desfășoară propriile studii clinice cu medicamentul antiviral, rezultatele fiind așteptate în săptămânile următoare.

Posibil leac pentru COVID-19, descoperit în Israel

Cercetătorii israelieni au testat un posibil medicament contra coronavirusului, care a dovedit o rată de succes de 100%.

Mai exact, șase pacienți grav bolnavi din Israel, depistați pozitiv cu virusul ucigaș și considerați în fază terminală, au fost tratați cu celule pe bază de placentă Pluristem. În urma administrării tratamentului, efectuat în trei centre medicaleisraelienediferite timp de o săptămână, aceștia au supraviețuit.

Patru dintre pacienți au demonstrat, de asemenea, o îmbunătățire a parametrilor respiratorii, iar trei dintre ei sunt aproape de renunțarea la ventilatoare, scrie The Jerusalem Post.

„Suntem mulțumiți de acest rezultat inițial și ne-am angajat să valorificăm celulele PLX în beneficiul pacienților și sistemelor de asistență medical. Pluristem este dedicat să folosească avantajele sale competitive în fabricația pe scară largă pentru a putea livra celule PLX unui număr mare de pacienți cu nevoie semnificativă”, a declarat președintele Pluristem, Yaky Yanay, sperând că tratamentul descoperit ar putea reprezenta leacul împotriva pandemiei.

Japonia oferă gratuit un medicament anti-gripal experimental

Japonia a anunțat că oferă gratuit medicamentul anti-gripal „Avigan”, aflat încă în teste, către 20 de țări care se vor arăta interesate de a-l administra pacienților de coronavirus, a declarat Ministrul de Externe nipon Toshimitsu Motegi.

Cercetătorii de la Universitatea din Wuhan, orașul chinez unde a izbucnit pandemia de COVID-19, care a infectat 1,4 milioane de oameni la nivel mondial, au declarat că au înregistrat rezultate bune cu medicamentul japonez, cunoscut și sub denumirea Favipiravir, produs de o subsidiară a holdingului Fujifilm .

Avigan s-a arătat eficient mai ales la bolnavii cu simptome ușoare și moderate de coronavirus.

Printre țările care ar urma să primească în mod gratuit medicamentul se numără Bulgaria, Cehia, Turcia, Iran, Myanmar, Arabia Saudită și Indonezia.

Clorochina, medicamentul minune pentru tratarea coronavirusului

Medicul francez Didier Raoult din Marsilia și-a concentrat în ultimele săptămâni activitatea asupra cercetării efectelor clorochinei, medicament utilizat în mod normal pentru boli auto-imune, în vederea tratării virusului COVID-19.

Conform unui studiu realizat pe acesta pe 1.061 de pacienți, s-a identificat o rată de succes de 91%, cifre ce au fost prezentate și președintelul Emmanuel Macron, care nu a oficializat încă eficacitatea acestui tratament.

Mai mult, echipa de cercetare a președintelui a publicat date care arată că din 80 de pacienți cu COVID-19 ușor tratați cu hidroxiclorochina și azitromicină, 93% nu au avut niveluri detectabile ale virusului după opt zile.

Totodată, un spital din Franța a întrerupt un tratament experimental ce conținea hidroxiclorochină din cauza riscului cardiac major. Émile Ferrari, șeful secției Cardiologie al Spitalului Pasterur din Nisa, a declarat că efectele secundare au fost sesizate, tratamentul fiind întrerupt în cazul unor pacienți.

Vaccinul antigripal din România ar putea preveni al doilea val de infectare cu COVID-19

Și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că vaccinul antigripal din prezent, uzitat în România, va putea preveni co-infecția cu virusul gripal din toamnă și iarnă.

Posibilitatea apariției unui vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2 îl determină pe Rafila să fie sigur că o bună parte dintre români își vor schimba părerea despre vaccinare, devenind astfel mult mai receptivi în fața acestui tip de serviciu.

Peste 1,7 milioane de oameni din 210 țări și teritorii au fost infectați până acum, iar numărul deceselor a sărit cu mult de pragul de 100.000.

Alte aproape 50.000 de persoane la nivel mondial sunt în stare critică. Totuși, peste 376.800 de oameni s-au vindecat.