Medic britanic: Asistentele medicale din România pun în pericol viețile pacienților din Marea Britanie

Publicat: 09 09. 2011, 11:36

Asistentele medicale din Marea Britanie care provin din țări din Europa de Est, precum România sau Bulgaria, pun în pericol viața pacienților pentru că nu vorbesc corect limba engleză, a avertizat unul din cei mai buni doctori britanici, Lordul Robert Winston.

„Comunicarea între pacient și angajatul de specialitate este de importanță vitală. Riscăm să o pierdem având în vedere problema asistentelor care nu pot vorbi limba engleza și au fost instruite altfel, ele nu sunt obișnuite să discute cu doctorii și cu pacienții”, a declarat joi Winston în Camera Lorzilor, în cadrul unei dezbateri pe tema standardelor de instruire pentru muncitorii din sănătate proveniți din alte țări, scrie Daily Mail.

Specialist în fertilitate la Imperial College London, Winston a adăugat că știe, din munca în afara țării, că problema „comunicării limitate” este tot mai des întâlnită în sistemul public de sănătate din Marea Britanie.

Conform legislaţiei Uniunii Europene, autorităţile naţionale nu pot testa competenţele lingvistice sau medicale ale asistentelor din state UE. Astfel de teste sunt considerate că ar restricţiona libera circulaţie a forţei de muncă.

Numărul asistentelor europene înregistrate la muncă în Marea Britanie s-a dublat din octombrie, de când au fost eliminate aceste teste. Consiliul Medical General a anunţat că 22.060 (circa 10 la sută) dintre doctorii care au licenţă de muncă în Marea Britanie provin din Zona Economică Europeană, inclusiv 1.862 de doctori calificaţi în România şi 722 în Bulgaria.