Matteo Salvini nu reușește să coaguleze forțele suveraniste din UE într-un bloc puternic! Motivul? Relațiile cordiale cu Rusia

Publicat: 05 06. 2019, 16:26
foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia și Partidul pentru Brexit din Marea Britanie exclud posibilitatea de a se alătura grupului suveranist din UE inițiat de vicepremierul italian Matteo Salvini, din cauza divergențelor profunde privind relațiile cu Rusia, potrivit Reuters preluat de Agerpres.

Vestea vine în contextul în care Matteo Salvini și Liga au încercat să convingă partidele naționaliste din Europa să lase la o parte divergențele și să formeze, alături de alte nouă partide, un bloc puternic al suveraniștilor în noul Parlament European – Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor (EAPN). Formațiunea italiană Liga este una dintre marile câștigătoare ale alegerilor parlamentare din finalul lunii mai.

„Referitor la dl. Salvini, aici avem o problemă, pentru că el vrea să creeze un nou grup cu formaţiuni pe care noi nu le putem accepta”, a explicat preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, menţionând Adunarea Naţională franceză (RN) condusă de Marine Le Pen sau Alternativa pentru Germania (AfD).

RN, AfD și chiar și Liga lui Salvini sunt recunoscute pentru relațiile cordiale cu Rusia. De partea cealaltă, Polonia are o neîncredere tradițională față de Moscova și, mai mult decât atât, este un aliat important al SUA – PiS împărtășește aceste valori ale poporului polonez. Prin urmare, deși susține poziția EAPN de întărire a suveranității statelor membre în fața Bruxelles-ului, PiS nu dorește să facă partide din acest bloc.

Partidul lui Kaczynski a înregistrat o victorie clară la alegerile europene, obţinând 26 din cele 51 mandate de europarlamentar alocate Poloniei. Formaţiunea PiS va rămâne probabil în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor europeni (ECR).

Tot miercuri, Partidul pentru Brexit, condus de euroscepticul Nigel Farage şi care a obţinut 29 din cele 72 de mandate ale Regatului Unit în Parlamentul European, a anunţat că nu se va alătura nici el grupului EAPN, fără să motiveze deocamdată decizia.

Şi guvernul premierului ungar Viktor Orban s-a arătat anterior reticent faţă de posibilitatea ca partidul acestuia, Fidesz, să se alăture grupului format la iniţiativa lui Salvini.