Măsură extremă luată de supermarketurile din Spania împotriva hoților uleiului de măsline. Cât costă un litru

Măsură extremă luată de supermarketurile din Spania împotriva hoților uleiului de măsline. Cât costă un litru
Sursa foto: Shutterstock

Supermarketurile din Spania au fost nevoite să aplice o măsură extremă împotriva hoților uleiului de măsline după ce prețul acestuia a explodat în ultima perioadă.

Siguranță pentru uleiul de măsline

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline și furnizează în jur de 40% din producția mondială. Dar, căldura care s-a înregistrat în acest an și seceta a afectat măslinii, iar producția a scăzut, informează observatornews.

Un litru de ulei de măsline extravirgin costa 14,5 euro, adică 15,77 lei, ceea ce a făcut comercianții să le pună etichete de securitate, care se utilizează la băuturi, electrocasnice și cosmetice.

„Este o măsură extremă, o nebunie, dar a funcţionat”, a afirmat directorul general al lanţului de supermarketuri.

În ultimii doi ani, prețul uleiului de măsline în Spania s-a majorat cu 150%, din cauza vremii neprielnice, astfel că acesta a devenit atrăgător pentru hoți, care ulterior îl vând.

„Vedem o creştere majoră a furturilor din magazine. Uleiul de măsline devine un produs ideal de furat”, a continuat directorul general al lanțului de supermarketuri.

Furturile au crescut în Spania

O companie spaniolă care oferă soluții împotriva hoților a înregistrat o creștere de 12 ori a comenzilor pentru produse de protecție a sticlelor uleiului de măsline.

Hoții profită și de numărul redus alangajaților din magazine. Orgaqnizația spaniolă de afaceri CEOE a transmis că anul trecut furturile de la retailer au crescut cu 30%, iar în acest an cu încă 12%.

Estimările Comisiei Europene arată că prețurile mari ale uleiului de măsline se vor vedea și în perioada următoare, ceea ce va determina consumatorii să reducă consumul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`