Mărturiile unei familii din Ucraina care a locuit timp de trei săptămâni cu cinci soldați ruși în casă
O familie de ucraineni a trecut printr-o experiență neobișnuită, poate chiar unică, în războiul provocat de Vladimir Putin.
Peter Pomerantsev, britanic de naționalitate rusă, profesor la SNF Agora Institute de la Johns Hopkins University, le-a auzit povestea și a scris-o apoi pentru prestigioasa publicație The Atlantic, potrivit unica.md.
Mărturia familiei, redată de PeterPomerantsev, arată nivelul de dezinformare al soldaților ruși trimiși la luptă.
Mărturiile unei familii ucrainene după ce au stat cu soldați ruși în casă
Irina, Serghei și fiul lor, Nikita sunt din Lukașivka, regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei. La începutul invaziei familia s-a refugiat în pivnița casei, unde pe parcurs i-au primit acolo și pe vecinii lor care nu aveau unde să se adăpostească.
Timp de 10 zile, zeci de oameni, printre care copii, femei gravide și bătrâni bolnavi, au stat înghesuiți în beci în timp ce explodau bombele armatei rusești.
Pe data de 9 martie satul în care se aflau a fost ocupat de forțele militare ale lui Putin. În momentul în care soldații rușii au găsit beciul, le-au ordonat oamenilor să iasă afară și au aruncat o grenadă înăuntru, „să nu rămână vreun soldat ucrainean viu”.
Cei trei membri ai familiei Horbonos au petrecut noapte în beciul unor vecini. A doua zi s-au întors la ce mai rămăsese din casa lor, dar au găsit acolo cinci soldați ruși refugiați în beci, care le-au propus să locuiască împreună. Familia de ucraineni nu a fost agresată, însă la început a fost speriată de ceea ce avea să se întâmple.
Familia Horbonos și cei cinci soldați au locuit împreună sub același acoperiș timp de trei săptămâni, vreme în care au purtat lungi discuții descrise de ucraineni drept „frustrante”.
„Ar fi frumos dacă ne-am putea întoarce la voi în vizită”
La început soldații ruși aveau același discurs ca cel al liderului de la Kremlin. Susțineau că nu poartă un război cu Ucraina, ci cu americanii și au venit să elibereze ucrainenii. Declarau că sunt într-o „operațiune militară specială”, iar la sfârșitul războiul vor trăi toți împreună, ca o singură nație mare și fericită.
Pe parcurs însă, cei trei ucraineni le-au câștigat încrederea soldaților ruși, iar aceștia au început să-și pună la îndoială încrederea în „operațiunea specială” a lui Vladimir Putin.
Cel care a cedat primul a fost chiar căpitanul, care era și cel mai înfocat apărător al „operaținii speciale” și al președintelui Rusiei. Vorbele Irinei și eșecurile armatei ruse în Ucraina l-au convins, iar mai apoi toți au început să înțeleagă că războiul nu e necesar, așa cum li s-a spus.
Când femeia a căzut în genunchi în fața fostei sale biblioteci, distrusă de bombardametele armatei ruse, a început să plângă întrebându-i „Ce căutați aici? Ne-ați distrus tot ce aveam!”, moment în care soldații au lăsat capetele în jos.
Motivul pentru care soldații ruși au decis să lupte în Ucraina
Într-o altă zi, când au ieșit cu cei doi soți în curte să culeagă plante pentru ceai, și-au cerut iertare pentru distrugeri și le-au spus că „ar fi frumos dacă ne-am putea întoarce la voi în vizită”.
Familia Horbonos a fost curioasă ce i-a făcut pe cei cinci să accepte să lupte în Ucraina. Soldații au răspuns la unison: nu patriotismul, ci banii. Toți au susținut că au probleme financiare, iar solda îi ajută. Pentru că sunt mecanici și știu să dezmembreze vehiculele militare distruse în bombardamente și să topească metalele prețioase din componența lor, au ocazia să câștige în plus în acest război.
Irina și Serghei au spus că asta și făceau cei cinci soldați ruși în pauzele dintre bombardamente. Când se lăsa liniștea ieșeau și căutau acele părți din blindate care le pot aduce bani. Cu aceste mici pepite de aur obținute din vehiculele militare rusești distruse au plecat în buzunare cei cinci, când forțele ruse au decis să părăsească zona de nord a Ucrainei pentru a se reloca în est, unde au pornit ofensiva în Donbas.