Mărturii șocante ale agenților IDF: Israelul a folosit Inteligența Artificială pentru a identifica 37.000 de posibile ținte Hamas. A fost acordată permisiunea de a ucide și civili: „Orice poți, bombardezi”

Mărturii șocante ale agenților IDF: Israelul a folosit Inteligența Artificială pentru a identifica 37.000 de posibile ținte Hamas. A fost acordată permisiunea de a ucide și civili: „Orice poți, bombardezi”
Rafah, Gaza, 12 decembrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Surse de informații israeliene dezvăluie utilizarea sistemului „Lavender” în războiul din Gaza și susțin că a fost acordată permisiunea de a ucide civili în urmărirea militanților.

Israelul a lăsat un aparat să decidă cine trebuie să fie ucis

Campania de bombardamente a armatei israeliene în Gaza a folosit o bază de date nedezvăluită anterior, alimentată de inteligență artificială, care la un moment dat a identificat 37.000 de ținte potențiale în baza legăturilor lor aparente cu Hamas, potrivit surselor de informații implicate în război.

Pe lângă faptul că vorbesc despre utilizarea sistemului AI, numit Lavender, sursele de informații susțin că oficialii militari israelieni au permis ca un număr mare de civili palestinieni să fie uciși, în special în primele săptămâni și luni ale conflictului.

Mărturia lor neobișnuit de sinceră oferă o perspectivă asupra deciziei oficialilor de informații israelieni care au folosit sisteme de inteligență artificială pentru a ajuta la identificarea țintelor în timpul războiului care a început în urmă cu șase luni.

Viața lor se schimbă într-o secundă – părinții, frații și bunicii lor sunt uciși și nimic din viața lor nu mai este la fel, sursă foto: captură YT

Utilizarea de către Israel a sistemelor AI puternice în războiul său împotriva Hamas a intrat pe un teritoriu neexplorat pentru un război avansat, ridicând o serie de întrebări legale și morale.

„Acest lucru nu se poate compara cu nimic din ce-mi amintesc”, a spus un ofițer de informații care a folosit Lavender, adăugând că au mai multă încredere într-un „mecanism statistic” decât într-un om. „Toți cei de acolo, inclusiv eu, au pierdut oameni pe 7 octombrie. Aparatul a ales țintele la rece. Și asta a făcut ca totul să fie mai ușor.”

Un alt utilizator al programului Lavender spune că rolul oamenilor în procesul de selecție a fost semnificativ. „Am verificat 20 de secunde pentru fiecare țintă în această etapă și am făcut- o pentru zeci de astfel de ținte în fiecare zi. Am economisit mult timp.”

Mărturia celor șase ofițeri de informații, toți care au fost implicați în utilizarea sistemelor AI pentru a identifica țintele Hamas, a fost dată jurnalistului Yuval Abraham pentru un raport publicat de publicația israeliano-palestiniană + Revista 972 și canalul în limba ebraică Local Call.

Exista un număr de civili pe care aveau permisiunea să-i ucidă

Toți cei șase au spus că Lavender a jucat un rol central în război, procesând mase de date pentru a identifica rapid potențialii agenți pe care să-i ucidă. Patru dintre surse au spus că, într-o etapă de la începutul războiului, Lavender a enumerat până la 37.000 de bărbați palestinieni care au fost legați prin sistemul AI de activiști.

Programul Lavender a fost dezvoltat de divizia de informații de elită a Forțelor de Apărare ale Israelului, Unitatea 8200, care este comparabilă cu Agenția de Securitate Națională a SUA sau GCHQ din Marea Britanie.

Mai multe dintre surse au descris modul în care, pentru anumite categorii de ținte, IDF a folosit aprobări preautorizate pentru numărul estimat de civili care era posibil să fie uciși.

sursă foto: captură YT

Două surse au spus că în primele săptămâni ale războiului li s-a permis să omoare 15 sau 20 de civili în timpul atacurilor aeriene asupra militanților. Atacurile asupra unor astfel de ținte au fost de obicei efectuate folosind muniții nedirijate cunoscute sub numele de „bombe mute”, au spus sursele, distrugând case întregi și ucigând toți ocupanții acestora.

„Nu vrei să irosești bombe scumpe cu oamenii neimportanți – este foarte scump pentru țară și există o penurie [a acestor bombe]”, a spus un ofițer de informații. Un altul a spus că principala întrebare cu care s-au confruntat a fost dacă „daunele colaterale” aduse civililor permit un atac.

„Pentru că de obicei atacam cu bombe, iar asta însemna să demolăm întreaga casă asupra ocupanților săi. Dar chiar dacă un atac este evitat, nu-ți pasă – treci imediat la următoarea țintă. Din cauza sistemului, țintele nu se termină niciodată. Mai ai 36.000 în așteptare.”

Potrivit experților în conflict, dacă Israelul a folosit bombele pentru a distruge casele a mii de palestinieni care au fost bănuiți, cu asistența AI, de apartanența la grupuri militante din Gaza, asta ar putea explica numărul șocant de mare al morților în război.

Ministerul Sănătăţii din Gaza spune că 32.000 de palestinieni au fost ucişi în conflict în ultimele şase luni. Datele ONU arată că numai în prima lună a războiului, 1.340 de familii au suferit pierderi multiple, 312 familii pierzând peste 10 membri.

Comandanții au presat constant agenții să le furnizeze cât mai multe nume de ținte umane

În operațiunile militare anterioare desfășurate de IDF, alegerea țintelor umane a fost adesea un proces mai intens de muncă. Mai multe surse care au descris pentru The Guardian alegerea țintelor în războaiele anterioare, au spus că decizia de a „incrimina” un individ sau de a-l identifica drept țintă legitimă era discutată și apoi aprobată de un consilier juridic.

În săptămânile și lunile de după 7 octombrie, acest model de aprobare a loviturilor asupra țintelor umane a fost accelerat dramatic, potrivit surselor. Pe măsură ce bombardamentele IDF asupra Gaza s-au intensificat, au spus ei, comandanții au cerut o listă continuă de ținte.

„Am fost presați în mod constant: „Faceți rost de mai multe ținte”. Chiar au țipat la noi”, a spus un ofițer de informații. „Ni s-a spus: acum trebuie să distrugem Hamas, indiferent de cost. Orice poți, bombardezi.”

Sutsa Foto: Hepta

Pentru a satisface această cerere, IDF a ajuns să se bazeze în mare măsură pe Lavender pentru a genera o bază de date cu persoane considerate a avea caracteristicile unui militant PIJ sau Hamas.

Detalii despre tipurile specifice de date utilizate pentru antrenamentul algoritmului Lavender sau despre modul în care programul a ajuns la concluzii, nu sunt incluse în conturile publicate de +972 sau Local Call. Cu toate acestea, sursele au spus că, în primele săptămâni de război, Unitatea 8200 a perfecționat algoritmul lui Lavender și și-a ajustat parametrii de căutare.

După verificarea încrucișată a predicțiilor, unitatea a concluzionat că Lavender a atins o rată de acuratețe de 90%, au spus sursele, ceea ce a determinat IDF să aprobe utilizarea sa extinsă ca instrument de recomandare țintă.

Lavender a creat o bază de date cu zeci de mii de persoane care au fost marcate ca membri ai aripii militare a Hamas, au adăugat ei. Acesta a fost folosit alături de un alt sistem de sprijinire a deciziilor bazat pe inteligență artificială, numit Evanghelia, care recomanda clădirile și structurile ca ținte, mai degrabă decât indivizi.

Țintele nici măcar nu erau alese în funcție de aceleași criterii

Există mărturii despre modul în care ofițerii de informații au lucrat cu Lavender și cum ar putea să ajusteze raza de acțiune a rețelei sale. „La apogeul său, sistemul a reușit să genereze numele a 37.000 de oameni ca potențiale ținte umane”, a spus una dintre surse. „Dar cifrele se schimbau tot timpul, pentru că depinde de cum stabilești ștacheta a ceea ce poate însemna un agent al Hamas”.

Ei au adăugat: „Au fost momente când un agent al Hamas a fost definit mai larg, iar apoi mașina a început să ne genereze numele unora din personalul de apărare civilă, ofițeri de poliție, asupra cărora ar fi fost păcat să risipim bombele. Ei ajută guvernul Hamas, dar nu pun cu adevărat în pericol soldații”.

„A existat o politică complet permisivă cu privire la victimele operațiunilor [de bombardare]”, a spus o sursă. „O politică atât de permisivă încât, în opinia mea, avea un element de răzbunare.”

Mărturiile publicate de +972 și Local Call ar putea explica modul în care o astfel de armată occidentală cu capacități atât de avansate, cu arme care pot efectua lovituri extrem de chirurgicale, a condus un război cu un bilanț de morți atât de mare.

Când a fost vorba de vizarea suspecților, preferința a fost să atace atunci când se credea că sunt acasă. „Nu eram interesați să ucidem agenți doar atunci când se aflau într-o clădire militară sau erau implicați într-o activitate militară”, a spus unul. „Este mult mai ușor să bombardezi casa unei familii. Sistemul este construit pentru a-i căuta în aceste situații.”

sursă foto: captură YT

O astfel de strategie venea la pachet cu riscul unui număr mai mare de victime civile, iar sursele au spus că IDF a impus limite pre-autorizate asupra numărului de civili pe care i-a considerat acceptabil să-i omoare într-o lovitură care vizează un singur militant Hamas. S-a spus că raportul s-a schimbat în timp și a variat în funcție de vechimea țintei.

Potrivit +972 și Local Call, IDF a considerat permisă uciderea a peste 100 de civili în atacuri asupra unor oficiali de rang înalt al Hamas. „Am avut un calcul pentru câți [civili ar putea fi uciși] pentru comandantul de brigadă, câți [civili] pentru un comandant de batalion și așa mai departe”, a spus o sursă.

„Au existat reglementări, dar au fost doar foarte îngăduitoare”, a adăugat un altul. Se pare că au existat fluctuații semnificative în cifra civililor uciși pe care comandanții militari le tolerau în diferite etape ale războiului.

Un alt ofițer de informații a spus că, mai recent, în conflict, rata daunelor colaterale permise a fost din nou redusă. Dar la o etapă mai devreme a războiului au fost autorizați să omoare până la „20 de civili neimplicați” pentru un singur agent, indiferent de rangul, importanța militară sau vârsta lui.

„Nu e doar faptul că poți ucide orice persoană care este soldat Hamas, ceea ce este clar permis și legitim din punct de vedere al dreptului internațional”, au spus aceștia. „Dar ei îți spun direct: „Ai voie să-i omori împreună cu mulți civili.”… În practică, criteriul de proporționalitate nu a existat.”

Oricare ar fi justificarea legală sau morală a strategiei de bombardare a Israelului, unii dintre ofițerii săi de informații par acum să pună sub semnul întrebării abordarea stabilită de comandanții lor. „Nimeni nu s-a gândit ce va face după aceea, când războiul se va termina sau cum va fi posibil să se mai trăiască în Gaza”, a spus unul dintre martori.

Un altul a spus că după atacurile din 7 octombrie ale Hamas, atmosfera din IDF a fost „răzbunătoare”. „A existat o disonanță: pe de o parte, oamenii de aici erau frustrați că nu atacam suficient. Pe de altă parte, vedeți la sfârșitul zilei că încă o mie de locuitori din Gaza au murit, majoritatea civili.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`